Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 2 november 2015

Recension: Viper Odino, en suverän flåkniv

Viper by Tecnocut är ett italienskt knivföretag som tillverkar högprestandaknivar. Denna gång kikar vi på deras Odino som designats av dansken Jesper Voxnaes.
Odino är en knubbig liten sak med handtag i titan med ett modernt högpresterande specialstål, N690Co, i bladet. Den ligger fint i handen och är välbalanserad trots en bladtjocklek på 4 mm. Låsningen är av framelocktyp, vilket är en stabil och säker låsning. Om vi kikar på knivens specifikationer så har jag sammanställt dem i en tabell:

Den har fördelen att vara förhållande lätt att göra rent. Det som ytterligare förenklar rengörningen är att kniven har öppen rygg.
Kniven är, för att vara en fällkniv, tung med sina dryga 1,5 hekto. Men den är inte klumpig, snarare kompakt. När man arbetar med den är den följsam.
Jag provar alla knivar jag recenserar aktivt i jaktliga eller jaktliknande situationer. Är det lite utanför säsong så får det bli fiskrensning och matlagning. Är det under jaktsäsong så använder jag knivarna vid jakt. Odino har jag använt vid omhändertagande av såväl vildsvin som ett par rådjur så jag har testat den ordentligt. Betygen utfaller enligt nedan:
Som ni kan se så landar mina betyg på nästan 4 i genomsnitt. Det är bra för att vara en fällkniv. Knivens fördelar är att den är lätt att rengöra, har bra ergonomi, har bra egg och är en suverän flåkniv. Det är eggens kurvatur som gör den så effektiv vid flåning, samt eggstålet som håller skärpan bra trots att just flåning brukar slita rätt hårt på eggen. Det som drar ner kniven är att den har så brett blad, vilket gör att den är i stort sett omöjlig att sota med. Men eftersom man aldrig jagar med bara en kniv på sig så kan man med fördel välja en lite längre och smalare kniv som komplement för bland annat den uppgiften.
Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att Jesper Voxnaes åter lyckats skapa en kniv lämplig för oss jägare. Jag kan varmt rekommendera den till alla som vill ha en modern fällkniv som jaktkniv, friluftskniv eller edc.
________________________
Kniven kan köpas via Wanderoo AB och kostar 1800-1900 kr beroende på variant. Den finns med titansidor eller kolfibersidor. Just nu har Wanderoo titanvarianten till försäljning för 1549 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar