Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 30 november 2015

Fel fokus när jaktbrott diskuteras

Jag nåddes nyss av nyheten att APU startar verksamhet i Dalarna med en rangergrupp, såhär skriver man i Dalarnas Tidning:
Arbetet är mot all illegal jakt, men en extra infekterad fråga är den om vargar. Den vanligaste dödsorsaken på varg i Sverige, mer än 50 procent, är tjuvjakt enligt APU och Naturskyddsföreningen.

I år har de infört Rangers grupper i Stockholms och Värmlands län, med åtta respektive fem personer i. Dalarna kommer få ett lag på tio personer. De kommer att patrullera, observera och rapportera.

– Vår uppgift är enbart att observera. Ser vi brott så rapporterar vi det till polisen. Varje gång vi har varit ute i de två andra länen så har vi sett brott. Vi vill skydda djuren, och värna om rätten att få finnas och leva, säger Conny Andersson.
Av vad jag läst om på APUs FB sida så är detta ren lögn. APU arbetar inte med att förebygga alla former av illegal jakt, de bildades specifikt för att arbeta i Rialareviret utanför Stockholm. Arbetet fokuserar i princip uteslutande på varg, i någon mån på övriga stora rovdjur. I en krönika i Dalarnas Tidning kan man läsa:
När jag talade med Conny Andersson, ordförande i APU och före detta polis, målar han upp en bild om hot, aggressioner och korruption.
Han berättade om hur deras Rangers i Stockholm och Värmlands län har blivit bespottade, och hotade fysiskt och verbalt.
Som polis jobbade han mot organiserad brottslighet, han menar att den illegala jakten är av samma slag. Att problemet inte bara är de lokala tjuvjägarna, utan personer i myndighetsställning, lobbyister i riksdagen och anställda inom naturvårdsverket som ser mellan fingrarna på tjuvjakten. Han använder ordet korruption.
Det är ytterst allvarliga anklagelser. Vi kan vända på steken och konstatera att tidningen Jakt & Jägare flertalet gånger har skrivet om Conny Andersson och påpekat att han under sin tid som polis dömdes för tjänstefel. APU har anklagats för att ha hotat jägare.
Krönikan avslutas med ett Conny-citat:
– Största hotet mot organiserad brottslighet är att våga se, säger Conny Andersson.
Men då gäller det att se det verkliga problemet. Vad gäller vargen så har vi en växande vargstam i sverige, det kan ingen säga något emot. Det förekommer tjuvjakt, det stämmer. Och det tjuvjagas varg, det är bevisat. Men om man pratar jaktbrott över lag så är det absolut vanligaste jaktbrottet att köra på ett djur och inte anmäla detta till polisen. Det innebär att det vanligaste jaktbrottet statistiskt sett inte ens utförs av en jägare. Vill APU jobba med jaktbrott och förändra statistiken så finns det mycket att göra där.

Pratar man jaktbrott utfört av människor osm medvetet fäller djur så är det vanligaste jaktbrottet inte att det jagas varg eller andra stora rovdjur utan det vanligaste jaktbrottet är det efter matvilt. Att rådjuret som sköts föll på andra sidan jaktgränsen och bars hem utan att jakträttsinnehavaren meddelades. Att man postade om med hjälp av bil under pågående jakt. Om man däremot kikar på vad domarna säger så är de tämligen tydliga. Det vanligaste jaktbrottet är att fälla fel vilt alternativt fälla vilt på fel mark. I sammanhanget framträder grovt sett två kategorier:
1: den lokala mannen som bor på landet, han jagar allt i sin omgivning med fokus på ex vildsvin, dov eller ren, han jagar för att äta djuret och ibland men mer sällan för att sälja köttet,
2: den kringresande mannen, som beväpnad kör runt i sitt fordon, spanar, planerar och skjuter vilt på fält och gärden, där syftet är rent kommersiellt, sälja köttet och tjäna pengar.
 Dagens Nyheter fångar upp de viltköttsjagande tjuvjägarna: 
– Den här organiserade formen av illegal jakt har inte funnits tidigare. Men det är en lukrativ marknad och risken att åka fast är liten, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
Hittills har den illegala jakten främst förekommit i Mälardalen och Skåne. Även om det fortfarande handlar om ett fåtal fall anser Svenska Jägareförbundet att det är en ökande och oroande tendens.
– Det handlar bara om avlivning och har inget med jakt att göra. Ligorna kör runt på nätterna med mörkerriktmedel som man ser i amerikanska filmer och riktar in sig på större gårdar där det finns mycket djur som går att skjuta av på kort tid, säger Daniel Ligné.
Drivkraften bakom brottsligheten är att efterfrågan på viltkött har fått ett rejält uppsving de senaste åren på grund av ekotrenden, och att man ska äta klimatsmart. Men även hästköttskandalen har påverkat. Effekten har blivit att priserna på viltkött har rakat i höjden.
– Vi behöver jaga mycket mer än vad vi gör i dag för att kunna möta efterfrågan. Men jägare har inte som tradition att skjuta av mer än vad man själv äter upp, säger Daniel Ligné.
Det svartslaktade köttet består vanligtvis av hjortdjur. Enligt Daniel Ligné säljs det sedan på blocket eller till oseriösa restaurangägare.
Särskilt intressant är den bakomliggande orsaken, ekotrenden som skapat en efterfrågan på viltkött... Jag har i anslutning till en av de marker jag har tillgång till fått rapporter om just denna typ av tjuvjakt. Jag har återkommande skrivit om fenomenet. Personligen så tycker jag att överskjutning av älg där de "extra" djuren säljs skall räknas in här också.

Slutligen har vi jaktbrottsstatistik som hänger ihop med okynnesanmälningar. De som hänger ihop med okunnighet, eller i vissa fall ren illvilja mot jägare. Det fångade inte media upp denna gång, men man har fångat upp det tidigare. Men då i egenskap av nyttiga idioter för de som gjort anmälningarna. Jag tänker tex på alla de okynnesanmälningar som tex APU gör i tid och otid när de hittar omärkta rävfällor. 

Så vill APU verkligen motverka tjuvjakt så finns det mycket att göra, men att anmäla varje omärkt rävfälla till polisen är inte en av dem. 

2 kommentarer:

  1. Det var många ord för att säga ingenting men samtidigt slå motståndaren under bältet. Sen förstår ju vilken idiot som helst att jaktbrott mot varg har störst betydelse eftersom den lever på utrotningens gräns och att det finns massor med jägare som just vill utrota den. Jobba ex.vis. istället för att vargar som befinner sig i anslutning till tamdjur och bostäder får skjutas av de med jakträtt.

    SvaraRadera
  2. Tja, vargar lever inte precis på utrotningens gräns i Sverige. Stammen växer stabilt. Trots ev tjuvjakt.

    SvaraRadera