Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 1 oktober 2015

Test: Böker Rambler - en bättre svamp- än jaktkniv

I måndags hämtade jag ut ett paket från wanderoo på posten. Det innehöll två nya knivar till min testverksamhet, en från Real Steel och en från Böker. Redan under tisdagen så fick jag chansen att hårdtesta lilla fina Böker Plus Rambler som är designad av österrikaren Raimund Lhotak. En liten, blott 56 g tung och 13,7 cm lång fastbladskniv som levereras med läderslida. Bladet är i det prisvärda mellanklasstålet 440C. Handtaget är i micarta.

I tisdags jobbade jag hemma. Strax före lunch gick jag en hundpromenad och kom hem med ungefär 1 liter svamp - gula kantareller och trattkantareller. De sistnämna är bra nu när de fortfarande är små och inte hunnit fyllas med barr. Svampen rensades med Rambler som visade sig vara riktigt bra för jobbet. Det var lätt att hålla kniven med tre fingrar (långfinger, ringfinger och lillfinger)) i höger hand medan tumme och pekfinger kunder användas tillsammans med andra handens fingrar för rensning. Skulle nog drista mig att påstå att det är en av de bästa svampknivar jag testat. Och då har jag testat ett flertal, dessutom försökt designa ett par själv.
När lunchen, som bestod av toast med kantarellstuvning och rökt älghjärta, var avklarad ringde telefonen. Det var min vän Vild mark (aka Naturtratten) som ringde. Han hade precis avslutat en skyddsjakt som resulterat i 13 fällda sedan i våras förymda tamkaniner. Tyvärr (för honom) så skulle han till jobbet och hade ingen chans att ta hand om kaninerna. Och eftersom han skulle passera min gård på vägen hem med bössan så erbjöd han mig kaninerna. Jag tackade ja och det visade sig att 7 av kaninerna var av matstorlek medan 6 var lite väl små och får bli apportvilt istället.
Jag passade på att använda Rambler till jobbet. Nu är det iofs inte mycket kniv som behövs när man skall ta hand om huvudskjutna kaniner. Det handlar mest om ett öppningssnitt i pälsen, ett litet öppningssnitt i buken samt att skära av lite leder, men det ger i vart fall en uppfattning om hur kniven fungerar i jaktsammanhang. Och Rambler fungerade. Den är inte optimal, jag tycker att den är i minsta laget för mina händer som är av storlek 11. Den får hållar ungefär som på bilden ovan för att inte glida runt eftersom skaftet har ett näst intill runt tvärsnitt vid övergången från bladet.

Kniven är skålslipad vilket gör den optimerad för matvaror men svåranvänd till trä. Risken med skålslipade blad som används vid täljning är att de kärvar fast. Men redan när man greppar kniven första gången så är det helt givet att den inte är avsedd för täljande utan för mindre och finare arbeten. Som svamprensning där den levererar riktligt bra. Och som just svampkniv kommer jag att behåla den.
__________________
Är du intresserad av Böker Plus Ramber så kan du kontakta Wanderoo. Den lagerförs inte men kan plockas hem på ungefär en vecka och kostar då runt 400 kr.
__________________
Bonus: Kaninjakt med Nimrod Lindeman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar