Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 1 oktober 2015

Om tjuvjakt på varg - aktuellt i veckan

De senaste dagarna har mitt flöde varit späckat med nyheter som handlat om tjuvjakt på varg.

I måndags inleddes Lillhädalshärvan sin tur i Hovrätten. Det rörde sig om en sejour där stora delar var uppspelning av bandade förhör/vittnesmål från tingsrättsförhandlingen. Ett dussin "nya" sms har tagit stor plats i media. Bland annat ett med innehållet "är ute och jagar varg". Nu verkar det sms-et vara ett skämt. Det visade sig, pga att telefonens inbygda klocka enligt polisens tekniker gick fel, var sänt en kväll. Den åtalades tidigare sambo vittnade om att det var en del av den åtalades grova skämtsamma jargong visavi sambons syster. Mitt intryck är att åtalaren inte har lyckats stärka sin bevisning gentemot de åtalde men vi får se hur rätten bedömmer det hela.
Sista dagen, med slutplädering, inleddes med att rättens ordförande ställde frågan om varför det tog så lång tid att väcka åtal. En mycket berättigad fråga där åklagaren skyllde på polisen...

Den andra stora nyheten gäller det faktum att tiken i sjundareviret fällts. Inledningsvis var det frågan om "ett klockrent exempel på en § 28 skjutning" men läget har förändrats. Polis och åklagare gör en annan bedömning och menar att skjutningen ingår i en större tjuvjaktshärva och inte är frågan om värnandet av en hud som förföljs av varg. Jag tycker att det hela låter mycket konstigt. Har polis och åklagare en APU-anhängare som viskar i deras öra? Eller ligger det faktiskt något i det hela?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar