Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 29 september 2015

Test av en noshörning

Böker Plus Rhino är en dansk-tysk-svensk noshörning. En kniv designad av dansken Jesper Voxnaes, tillverkad i svenskt 12C27 sandvikstål av tyska Böker (i Kina). En typisk produkt av modern globalisering.

Kniven är liten och smäcker, klockar in på 108 gram utan slida och 130 med. Slidan är i kydex och jag har valt att ha den hängande från halsen. Kniven är inte speciellt stor, men tämligen kraftig. Totallängden är 15,5 cm varav 7,8 cm blad vilket innebär att det är en trefingerkniv. Bladet är grovt, 3,5 mm tjockt och 3 cm högt. Kniven saknar traditionell spets vilket beror på hur den är tänkt att användas. Det är alltså specialiserad kniv, inte någon allroundsak.
Kniven är inte avsedd för täljning eller att sticka hål på saker. Det är en kniv som genom sin skålslipning är avsedd att skära i kött och flå djur. Och det är något den klarar alldeles fenomenalt bra. Jag har haft och testat Rhino lite drygt en månad. Under den tiden har jag tagit hand om totalt ett 50-tal djur med den. Främst duvor och makrillar men även gäss, grävlingar och någon nötskrika. Det har jag kunnat göra utan att behöva bättra på eggen en enda gång. Jag kan ärligt säga att det inte behövs ännu på ett tag. Så tillvida jag inte ger mig på något som är rejält jordigt eller behöver skära mycket i fett, för fett och smuts sliter hårdare på eggen än tex muskler. Trots att handtaget är kort ligger kniven bra i handen, dess storlek gör den extremt hanterbar vilket är ett stort plus när man hanterar småvilt upp till kanske så stort som ett rådjur i storlek. Vid urtagning av lite större djur kan jag tänka mig att den skulle kunna vara mycket användbar, den är liten nog att rymmas i handen om man arbetar innuti buk och brösthåla på ett fällt djur.
 Handtaget är i micarta och har en mängd greppvänliga skåror vilket gör att den inte blir halt ens om man är nedkladdad med blod eller slem. Kniven är mycket lätt at göra rent, undantaget stroppen i bakänden på den.
Böker Plus Rhino är en av de absolut bästa småviltknivar jag testat. Den klarar inte alla jägarens behov men den klarar ut det som har med viltet att göra. Om man har denna och kompletterar med något med tydligare spets kommer man långt.
_________________
Mitt exemplar levererades av Wanderoo. Det var ett av de sista som sålts och tillverkningen är avslutad. Riktpriset låg på runt 600 kr och det är den definitivt värd. Själv skulle jag kunna tänka mig att ge betydligt mer än så även för Rhino på begagnatmarknaden, så bra tycker jag att den är.
Jag noterar att den finns inne på knifecenter för $59.95, det gör att den borde landa på strax under 1000 sek ink tull och frakt om man beställer den därifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar