Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 22 september 2015

Jaktjournalen tänker fel angående jägarnas bilder

För ett par timmar sedan publicerade Jaktjournalens Roger C Åström en krönika, "i hårkorset", där udden riktas mot Jägareförbundet och Daniel Ligne. Kritiken gällde den kampanj som Jägareförbundet inledde förra året som gick ut på att folk skulle tänka efter lite mer innan de la upp bilder på jakt och fällda djur på sociala medier. Mitt intryck är att kampanjen gett resultat och att folk under de senaste månaderna lagt upp betydligt mycket bättre och mer genomtänkta bilder på de sociala medierna. Men det gillar tydligen inte Roger C Åström. Åströms slutkläm lyder:
Daniel Ligné på Jägareförbundet har naturligtvis fel när han tror att bilder av döda djur är ett hot mot jakten. Sluta behandla mediasugna kändisar och jaktmotståndare med silkesvantar. Tala om för omvärlden vad vi jägare sysslar med och kräv att få respekt för det arbete vi utför. Sverige har utan tvekan extremt välutbildade och kunniga jägare.
Jägareförbund och skogsbolag borde till­sammans bilda opinion i våra TV-kanaler där man visar hur praktisk jakt går till. Svenska publiken är definitivt lika mogen att klara jaktscener som den amerikanska.
Det är ingen tvekan om att det måste spridas kunskaper om jakt så att alla begri­per hur TV-kockarnas prisade viltkött hamnar på tallriken. Då ska köttet till och med vara blodigt för att passa finsmakare av den rätta kalibern.
Jag håller med om att jakten i högre utsträckning behöver visas på tv, men det är inte så enkelt. Public service har en näst intill fundamentalistiskt negattiv inställning till jakt där På jakt med  Lotta och Leif  utgör ett glimrande undantag. Men att tro att fel bilder på döda inte skulle påverka jakten negativt är naivt och helt enkelt felriktad kritik från Åströms sida. Hade Åström bemödat sig om att följa jakthatarnas, djurrättsaktivisternas och de extremare vargvärnarnas härjningar på sociala medier så hade han sett hur de stjäl bilder hej vilt från alla upptänkliga håll, ju slaskigare ju bättre. Och så ges bilderna gärna nya spännande förklaringar, som oftast inte är med sanningen överrensstämmande. Den möjligheten vill i alla fall inte jag erbjuda de som ogillar min livsstil.

Härom året skrev jag en blogpost på temat "FB som hot mot jaktens framtid", jag tycker fortfarande att det är en av de viktigaste blogposter jag skrivit. Jag visar där att det inte är en fråga om att krypa för någon, utan om att vara smart. Det är en djäkla skillnad. Jag återger slutklämmen på min gamla blogpost, den som är intresserad av den i sin helhet finner den här:
Alltså: är du intresserad av jakt och vill fortsätta jaga i framtiden, tänk då på hur du visar upp den jakt du bedriver. Tänk på vad du skriver. Och fundera över hur det som du skriver eller säger låter om det lyfts ur sitt sammanhang. För det har ni väl sett? Hur vi systematiskt granskas och all möjlig och omöjlig skit dyker upp på de mest konstiga platser som belägg för jägarkårens uselhet och dåliga moral.
Kort sagt. Var lite smart när du snurrar omkring på sociala medier.
Allra smartast är att fotobomba sociala medier med klanderfria jaktbilder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar