Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 28 juni 2015

Test: Fox fx-511 Njall

Fox cutlerys fina Njall är en rejäl fastbladskniv designad av dansken Jesper Voxnaes. Kniven är 22 cm lång varav hälften blad, bladet är 3,8 cm högt och 5 mm tjockt. Handtaget är i micarta och bladet i high end stålet N690C. Vikten ligger enligt min våg å 232 gram, med slida (av läder) ligger den på 293 gram. Slidan har bra passform och sitter högt upp i bältet, vilket gör att kniven kan bli svår att komma åt om man har jacka. Kniven har hål för lanyard.
Micarta är ett material som kan bli lite halt när det blir blodigt och slemmigt. I detta fall ger skaftformen med tydlig pekfingerfördjupning och jimping utefter ryggen trots det ett bra grepp. Detta testades genom att jag slemmade ner handen ordentligt med fiskslem i samband med fiskrensningstestet. I brist på vilt att testa knivens praktiska egenskaper och hanterbarhet på så valde jag att rensa ungefär 20 fiskar, en hyfsad havsöring något dussin makrillar och resten plattfisk. Kniven var i den situationen mycket lätthanterad. Jag använde den yttersta kurvaturen i högre grad än den raka delen av eggen. Så länge den är vass så kommer det inte vara några problem, och mitt intryck är att den borde fungera finfint även när man öppnar buken på pälsvilt. För sakens skull testade jag att filea ett par makrillar, även vid sådant finlir svarade kniven bra. Spontant tror jag att den kommer att vara bra att flå med också, möjligen är den för hög över ryggen för att vara lämplig att sota bytesdjur med.

Jag täljde en smörkniv av en, kniven är som sagt mycket hanterbar trots sin tyngd. Att tälja finlir var inga problem, den fungerade även till grövre arbeten som att spänta ved till brasan. Men vid späntning hade jag nog velat ha ett par cm blad till. Nu kändes den i kortaste laget.

Kort sagt en mycket kompetent jaktkniv. Den står sig väl i konkurrensen med tex Fällkniven F1 som kostar nästan lika mycket. Risken är överhängande att denna kniv kommer att få mycket tid i skogen i höst.

Fox FX-511 Njall kostar 1399 kr och finns att beställa hos Wanderoo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar