Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 27 juni 2015

Knivtillverkaren Böker får distribution i Sverige

Härom dagen nåddes jag* av en intressant nyhet. Den nätbaserade knivbutiken Wanderoo  är nu officiell distributör för Böker i Sverige!
Böker är en knivtillverkare med gamla anor. Beläget i Solingen har man överlevt den omfattande knivdöd som drabbat åtskiliga tillverkare/fabriker under andra halvan av 1990talet. Vi ser samma fenomen i Sverige där en mängd gamla knivtillverkare reducerats till dagens handfull, varav endast EKA och Frost har riktigt djupa historiska rötter. I Solingen är det Böker, Linder och en handfull till som överlevt.
Böker frodas och har klarat sig bra genom att diversifiera sin produktion. I Sverige har EKA arbetat på ett liknande sätt. Böker har delat in produktionen i tre segment. Ett lågprissegment och två highendsegment. Det som skiljer high end segmenten är var tillverkningen sker. Såhär ser segmenten ut:

  • Böker Magnum är lågprissegmentet. Tillverkningen sker i Kina. Eftersom Böker är en stor och etablerad aktör på marknaden har man även vett att ställa krav och följa upp produktionen. Kvaliteten är helt OK för att vara lågpris, den är många gånger bättre än små nonameföretags brandade kinaimport. 
  • Böker Plus tillverkas som så många andra högkvalitativa knivar i Taiwan. Knivarna är av bra kvalitet och med bra finish. De kan vara rätt dyra.
  • Böker Manufaktur tillverkas i Tyskland och är det egentliga flaggskeppet i produktionen. Mycket hög kvalitet i likhet med den gamla tyska Solingentraditionen, men varorna kostar därefter.
Böker samarbetar med ett flertal intressanta knivdesigners, inte minst min danske favorist Jesper Voxnaes. 
Personligen tycker jag att fler borde upptäcka Böker. Att köpa brandade knivar i våra jaktbutiker känns som ett avkall på kvalitet när man kan köpa bra märkesknivar för samma summor bara ett knappklick bort på nätet. Vi får hoppas att Wanderoo lyckas i sin målsättning:
Wanderoo Handelsbolags målsättningen är att fler ska upptäcka Bökers fulla sortiment och att det ska bli ett självklart alternativ vid köp av kniv. 

_________________
*Egentligen visste jag det på förhand men jag fick inte berätta något

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar