Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 26 juni 2015

Klassikertest: Fällkniven S1

Fällkniven S1 är en rejäl kniv som vid det här laget är närmast klassisk. Kniven mäter 25 cm varav 13 är blad. Den väger lite drygt 190 gram (min version i laminerad Vg10).
Jag vet sedan tidigare att det är en kniv som fungerar alldeles utmärkt att använda vid omhändertagande av djur. Kanske inte de minsta med medelstora till stora villebråd. De senaste dagarna har jag testat den som fiskkniv. Att rensa några dussin makrillar gick som en dans, även att filéa dem. Det var även den kniv som var enklast att bända upp krabbklor med när man skulle få krabborna ur skäddegarnen.


För sakens skulle späntade jag tändved till grillen. Jag brukar tända min grill med späntad ved hellre än tändvätska, och det visste jag av tidigare erfarenhet att det var enkelt. Så även denna gång.

Fällkniven S1 har funnits med ett bra tag och det är förståeligt. Det är en väldigt bra kniv som stär sig väl. Stålet är, genom att det är laminerat, extremt starkt. Lamineringen innebär att man har ett hårdare eggstål omgivet av ett segare stål som ger hållbarhet istället för sprödhet. Extremt smart men en fördyrande teknik. Det är givetvis förklaringen till att inte fler använder sig av den utan väljer att använda rena stål av olika kvalitet. Jag kommer i en framtida blogpost att komma in mer på det där med bladstål, men ni får ge er till tåls. Det är en rätt svår text att få till riktigt bra.

Jag kan bara, som så många före mig, konstatera att Fällkniven S1 är en mycket bra jakt- och bushcraftkniv. Antagligen en av de allra bästa. Men den kostar därefter, närmare 2000 kr får man punga ut. En positiv sak är att den ännu inte dykt upp som piratkopia vilket gör att man ett tag till tryggt kan köpa den begagnad.
_________________________
Den som vill läsa mer om historien bakom Fällkniven S1 och vilka olika versioner som tillverkats rekommenderas att läsa Fällknivensamlaren Nicklas blogg Laddstationer för själen.

Fällkniven S1 kan tex beställas från Knivbutik.se. Där kostar den mellan 1600-1800 kr beroende på version.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar