Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 20 maj 2015

Test: Böker Plus ChefYouGo

Böker Plus CheffYouGo är något så udda som en kockkniv för friluftsliv. Målsättningen med den var att skapa en liten kniv med en stor knivs egenskaper och möjligheter. Skall man vara krass så är det enda som är i full storlek på den bladets höjd...

Kniven är 19 cm lång varav 11 cm är blad. Bladet är 3 mm tjockt och 5 cm högt, tillverkat i det klassiska mellanklasstålet 440C. Handtaget är i svart micarta med röda liners. Till kniven följer ett litet läderfodral som gör att man kan ha kniven i väskan utan att den förstör något. Slidan saknar bälteshälla.
Som ni kan se på bilden ovan så har kniven en fantastiskt fin formgivning. Designen, signerad Jesper Voxnaes, är riktigt ögongodis. Men är den lika bra att använda?

Jag har inga jättehänder, men inga damhänder heller. Jag greppade kniven bäst genom att hålla med lång och ringfinger i försänkningen. Lillfingret placeras på den sluttande ytan längst bak på handtaget och pekfingret rakt fram utefter bladets rygg. Med det greppet håller man kniven stadigt samtidigt som man har en extrem kontroll på den.
Jag har använt kniven ganska mycket vid det här laget, dock bara till matlagning - aldrig till renodlad styckning även om jag benat ur såväl stekar som sadlar med den. Och grönskaer har skurits i parti och minut. Överlag fungerar den bra. Den är synnerligen kompetent för att vara så liten och det beror som jag ser det på två saker:
1/ bladets höjd, som gör att man kan arbeta med hela bladlängden utan att slå i knogarna.
2/ bladets kurvatur som gör att man, trots att kniven har ett blott 11 cm blad kan arbeta med den i en snabb och effektiv gungande rörelse.

Jag är väldigt nöjd med den. Men det är nog inte en kniv för vem som helst. Man måste vara rätt matintresserad för att uppskatta den, annars duger det med en vanlig 18 cm kockkniv från Ikea.... Och får man för sig att laga mat i skog och mark så är den väldigt mycket bättre än samtliga mina slid- och fällknivar. För det är ju så det är, den specialiserade kniven är alltid det bästa valet till specialiserade uppgifter!

Kniven kan köpas från Wanderoo, den finns inte i lager utan tas in på beställning och kostar då knappt 600 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar