Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 21 maj 2015

Det är lätt att bli blåst när man köper kniv

Här är ett typexempel på en kinesisk piratkopierad kniv. Kniven är en ESEE izula, en bra lite mindre fastbladskniv som kan användas såväl med som utan handtagssidor, helt beroende på hur man vill använda den och hur mycket plats man vill att den skall ta vid bälte eller runt halsen.

Man ser direkt i annonsen att det är fake. För det första är priset för lågt för kniven i fråga. I USA kostar den ungefär 10 gånger mer över disk. Kniven finns i original i såväl rostfri (440C) som kolstålsvariant, men annonsen kombinerar dessa. I rubriken står det att stålet är "1095" dvs ett bra kolstål men längre ner så framgår det att den är "stainless".

Idag är det tyvärr så att ett deal som verkar för bra för att vara sant sällan är sant. I Sverige får man vara extra vaksam när man handlar nya knivar via blocket eller tradera. Det finns även några mindre nogräknade nätbutiker som säljer kopior.* Sedan säljer åtskilliga jaktbutiker brandade kopior vilket gör att mitt råd blir att köpa kniv från specialiserade knivåterförsäljare snarare än på jaktbutiken eller järnhandelns jaktavdelning. Undantaget är kända märken som Fällkniven, EKA, Mora/Frost, Karesuandokniven, Brusletto etc. Kedjans eller butikens egna märken är sällan ett bra köp, hur billiga de än är.

______________________
*De två butiker som jag samarbetar med, wanderoo och knivbutik, är båda noga med att bara sälja originalknivar.

1 kommentar:

  1. Värt att nämna är också att alla IZULA-kopior jag har sett har samma serienummer: 51455, ytterligare något att se upp för

    SvaraRadera