Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 19 maj 2015

Jägareförbundets vapenpolicy - igen

Jag ramlar på en artikel och ett radioinslag på Jakt&Jägare. Det är Jägareförbundet som sagt nej till licens på en halvautomat i klass 2, Benelli MR1, med hänvisning till att vapnet är militärliknande.

Det förekommer också påståenden att MR står för Military Rifle, men detta har jag inte lyckats konfirmera med Benelli. Däremot kan det nämnas att vapnet i fråga inte säljs riktat till den militära marknaden utan enkom till jakt och sportskyttar så skulle namnet trots allt vara en förkortning för Military Rifle så spelar det ingen roll i sammanhanget.

Jag hävdar att Svenska jägareförbundet är ute på tunn is om det faller tillbaka på "tyckande" och "liknande" när licenser skall ges. Det är bättre att ha tydliga kriterier för vad som gäller. Egentligen är det en förutsättning för rättssäkerhet.

Och skall man vara konsekvent i motandet av militära vapen så borde väl varje vapen som används av reguljära militära styrkor vara förbjudet för svenska jägare. Men så är det ju inte. Det är bara de som liknar sinnebilden av ett farligt militärt vapen som är intressanta att förbjuda.

För inte förbjuds hagelbössorna Remington 870 och Mossberg 590 bara för att den används av US marines? Ruger 10/22 får användas civilt i Sverige trots att Israelisk armé utvecklade en variant som användes mot palestinier under intifadan. Hur många 10.000 älgstudsare i sverige är inte utrangerade och ombygda 6,5-or som varit hos militär eller hemvärnet tidigare? M24, den amerikanska militärens grundkläggande prickskyttegevärssystem baseras på Remington 700, men inte skriker Jägareförbundet på förbud avseende de 10.000-tals Remington 700 som finns i svenska jägarhem på grund av det?

Näe, det handlar ju om utseende, inte om vapnet är militärt rent objektivt.

Jägareförbundets vapenpolicy är inte annat än dubbelmoral så länge inga objektiva kriterier på vad som kan anses vara "militärliknande" kan presenteras.
____________________________________
tillägg: andra stycket.

1 kommentar:

  1. Känner själv ingen lockelse för dessa mer "militära"vapen, men håller fullkomligt med om att Jägareförbundet, mer eller mindre, skjuter sig själva i foten i frågan. Känns som att de lägger ner tid och ansträngning på något som inte på något sätt gynnar jägarkåren, utan bara främjar polisens undermåliga och ibland nyckfulla licenshantering.

    SvaraRadera