Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 29 april 2015

Piratkopierade knivar från Kina - lite hårddata

Jag har fått tillgång till metallurgiska analyser av tre olika piratkopierade* knivar från Kina. Jag tänkte inte gå in på vilka knivar det rör sig om, det kan vara vilka piratkopierade knivar som helst, snarare tänkte jag fokusera på själva metallen.

Analyserna har utförts av ett välrennomérat laboratruim i branchen, LKABs ackrediterade lab i Luleå:
De flesta piratkopierade knivar som säljs via aliexpress mfl kinesiska siter (även översatta bulvansiter som dr drutt) har ett tydligt bladstål angivet. Det kan vara VG10 för fällknivenkopiorna, men en hel massa andra stålkvaliteter förekommer. Efter att ha sett en strippad piratkopierad Fällkniven F1 så trodde jag att knivarna hade stålblad i något lågprisstål, kanske 440C eller motsvarande, med en påsvetsad tånge (se bilden nedan) i ett riktigt billigt järn men så verkar det inte vara.
Kikar man på analyserna jag fått tillgång till blir man riktigt förvirrad. Där är inte en siffra som stämmer. Förvisso finns det kol (C) i halterna 0,56-0,81% i järnbiten, vilket gör att de kvalar in som stål. Och visst finns det tillräckligt mycket krom (Cr) och nickel (Ni) för att de skall kvala in som rostfritt (snarare rosttrögt) stål. Men när man ser till hela spektrat blir det väldigt konstigt. Alla tre provknivarna har olika materialsammansättningar i bladen. Ingen av materialsammansättningarna finns i de databaser över knivstål som jag brukar använda mig av. Dvs, skriver man in andelen av de olika grundämnenea så får man en träff om det är ett konventionellt knivstål (databaserna innefattar även konventionella kinesiska knivstål). De piratkopierade knivarna har alltså inte ens ett konventionellt knivstål i bladen. Jag kan bara tolka det som att man använder skrotstål, ett sammankok av uppsamlad metall som valsats till rätt tjocklek och sedan skurits eller stansats ut och sålts med lämplig beteckning.

En viktig sak vad gäller knivar är hur hårt härdade de är. Det styr hur väl de håller sin egg men det påverkar också hur spröda de är. Därför är det bra att känna till hårdheten på de knivar man använder, inte minst de knivar man använder under lite hårdare omständigheter. Tex om man tappat bort nyckeln och skulle behöva bryta upp dörren till jaktstugan.

Hårdheten i de tre piratkopierade knivar jag har testresultat på varierar. Där finns en kniv med relativt hög hårdhet, lite drygt HRC 59. Det finns en annan med HRC 55. En av knivarna har en tämligen jämn härdning medan de två sista är ojämt härdade och har olika hårdhet beroende var på bladet man mäter. I det ena faller varierar det från HRC 55,0 till HRC 55,9. I det andra fallet är det riktigt illa, där varierar det från HRC 56,8 till HRC 58,4. Det kan alltså konstateras att knivarna för visso är härdade och anlöpta men att detta är extremt slarvigt utfört.
Sammanfattningsvis så får man när man köper en piratkopia något som ser nästan äkta ut för den som inte kan något. Den som kan sina saker ser naturligtvis att det är fel tämligen omgående så det är i princip bara de okunniga som blir lurade. Man får en produkt vars kvalitet och egenskaper är totalt okända, till och med riskabla om man tror att bladet skall hålla för något den inte håller för.

Det finns med andra ord INGA ursäkter att köpa piratkopierade knivar. Och då har jag inte ens gått in på den moraliska och juridiska aspekten av designstöld och mönsterskydd. Eftersom det är så lätt och billigt att köpa piratkopierade saker från kina är risken stor att man blir lurad om man köper fina märken till bra pris på tex tradera eller blocket. Framför allt på tradera är det väldigt vanligt med piratkopierade finknivar som köpts från Kina för kanske $12 (ink frakt) och säljs för 400-500 kr (ex frakt). Lägg till de nätbutiker som försöker kränga brandade kinakopior under eget namn, ett av de värsta exempeln jag sett på det hittar ni HÄR.

Kort sagt. Skall ni köpa knivar så gör det av seriösa butiker, inte på tradera. Eller rättare sagt, på tradera kan man gott köpa äldre knivar som är tydligt använda. Det är de nyare knivarna, oanvända i kartong som man verkligen skall se upp med!
__________________________
*Piratkopior säljs ibland under den falska beteckningen klon. De skall också undvikas, det är samma sak men annat namn.

5 kommentarer:

  1. De som KAN vara kopior är F1, A1 och WM1 märkta med Lam VG10 och har adressen Granatvägen 8 på lådan.

    Allt annat (ATS34, VG10, VG-10, 3G) och adresser som Voullerim, Havrevägen, Box 204 osv. är alltid äkta.

    Vid frågor, hör av er på lämpligt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Adresskollen hade jag missat vad gäller kopior på Fällknivens knivar.
      Undra just om motsvarande fel finns på spyderco, coldsteel och esee (mfl) kopiorna som florerar. Att hitta piratkopior på 100 olika knivmodeller gör man på 10 minuter, så problemet gäller väldigt många tillverkare.

      Radera
  2. Ofta är det små stavfel på kartongen (som också brukar vara i sämre kvalitet, tunnare och sämre kartong/papper) Exempel: Benchmade står det "Compsny" inte Company.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste ju betyda att de faktiskt gör en egen kopia av layouten i lämplig programvara och inte bara fläker ut originalkartongen och scannar den som bild.

      Radera
  3. Det största problemet i dag är att piratkopierade föremål (oavsett kvalitet) är socialt accepterat! I dag är det ingen längre som fnyser åt de som köper en Chibson (Gibson Les Paul kopia) och sen lägger ner lite jobb på att få den att fungera. Vad gäller just kopiorna på Gibson LP försvarar de med att Gibson har så dålig kvalitet i dag och så skyhöga priser att de får samma eller bättre gitarr genom att köpa en kopia som man sen fixar till...

    Jag brukar resonera som så att man får vad man betalar för och när man ser den uppsjö av knivar som säljs på eBay, Tradera, Blocket osv - för att inte tala om alla Kinesiska sidor - så måste folk fatta att för de pengarna kan det helt enkelt inte handla om äkta stål i de produkterna!? Jag vet vad F1, AEB-L och liknande kostar att köpa som amatörknivmakare och när man hittar en Fällkniven för halva priset mot vad bara stålet kostar för mig att köpa, ja då måste man också förstå att det handlar om något billigt skräpstål från något av alla de tusentals smälterier i Kina som skiter fullständigt i vilket skrot de kastar ner i masugnarna, och de tillsätter bara tillräckligt med kol, molybden, krom osv för att det skall se ut att vara rostfritt t ex.

    Köp bara knivarna, eller andra produkter, direkt från tillverkaren i stället så vet ni att det är kuranta prylar - och att ni har garanti på sakerna. Fast med min EKA Swingblade som köptes från tillverkaren så hjälpte inte det faktumet att de hade bytt stål till något billigt skit själva för att spara lite slantar för det bladet gick helt enkelt sönder och tre stora bitar lossnade?!
    Jag orkade inte skicka tillbaka skiten för jag ville inte ha en ny för sådan skit har jag inte med mig ut i skogen. Jag har kvar kniven som ett minne av hur en kniv inte skall vara tillverkad.

    Bra test du gjort Leif och jag är inte förvånad av resultaten du fick av LKAB. Synd bara att många av dessa kopiorna nu ger de äkta knivarna dåligt rykte och den saken kan man nog inte sätta en prislapp på... :(

    SvaraRadera