Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 30 april 2015

Metallurgisk test av jaktkits Knv1

Jaktkit är ett företag som gått hårt ut i marknadsföringen av sina knivar knv1, knv2 och knv3. Inte minst valet av stål har lyfts till skyarna. Inledningsvis, när kniven lanserades, specificerades stålet i knv1 som:
Stål: Precisionshärdat japanskt stål
Eller som de skrev på facebook den 30 april 2013:

Det säger noll och ingenting. Efter ett tag framkom att det rörde sig om ett helt annat stål, ägaren skrev:
Vårt stål är ett 440C liknande stål men med högre nivåer av Cr, Mo och V. 
Efter ett tag definieras stålet som det kinesiska CrMoV18. Innehållet specas av Jaktkits ägare till:
C: 0,85-0,95 Cr: 17-19 Mo: 1-1,3 V: 0.07-0,12 
Kniven i fråga recenserades i Jakt & Jägare, där framgår också vilken specifikation som var den officiella samt hur kniven och slidan såg ut initialt:
Stålet är enligt recensionen 440C liknande och hårdheten specificeras till HCR 59. Jag antar att Jakt & Jägare här gått på Jaktkits uppgifter och inte laboratorietestat det hela själva. Jag har dock fått tillgång till tester av Knv1 utförda av det ackrediterade laboratoriet på LKAB i Luleå.
Testerna gäller tre knivar. Dels kinesiska piratkopior på Fällkniven F1 och A1 och dels Jaktkits knv1. Två frågor ställdes i samband med testet. Dels vilket stål är knivarna tillverkade i och dels vad har de för hårdhet. Nedan en bild på testknivarna samt deras kodning i de kommande tabellerna, Knv1 i mitten:
Jag hoppas ni minns citatet en bit upp, citatet där stålets innehåll specas? För såhär ser verkligheten ut:
Vi kan direkt se att det inte är många siffror som stämmer mellan de som Jaktkit uppger för sin kniv och de som faktiskt framkom vid test. Kolhalten är något för låg, 0,78% istället för angivna 0,85-0,95%. Kromhalten är för låg, 14.34% istället för angivna 17-19%. Molybdenhalten är för låg, 0,17% istället för angivna 1-1,3%. Vanadiumhalten är dock helt korrekt, 0,079%, angivet intervall var 0,07-0,12%. Uppenbarligen någon slags stål, men inte med de egenskaper Jaktkit lyfter fram i sin marknadsföring.

Kikar man på härdningen, som skulle vara HCR59 är det lika illa där:

Detta är inte bra. Inte alls bra. Och jag kan bara se en enda förklaring* till att det är så mycket som skiljer:
Jaktkit har blivit grundlurade av sin leverantör och argumenterat för sin vara i god tro. 
Jaktkit har beställt och betalat för ett stål av en viss kvalitet men fått ett skrotstål som inte ens går att söka fram i databaser över konventionella stålsorter. Och med precisionshärdningen är det lika illa. Stålet är endast rudimentärt härdat, samtidigt är härdningen ojämn och dåligt utförd. Trist. Mycket trist. Inte minst för kunderna.
______________________
*Den enda alternativa förklaring jag kan se är medveten lögn från jaktkits sida men eftersom det är så extremt lätt (och relativt billigt) att kontrollera det hela så kan jag inte tänka mig att något seriöst företag skulle ta den risken.

7 kommentarer:

 1. Tackar, det här var helt klart läsvärt!

  SvaraRadera
 2. Kort om mina erfarenheter om produktion i Kina även om det inte gäller knivar.
  Kan tillverkare i Kina fuska med ex material för att skapa bättre marginal dvs mer vinst till dom själva så gör de det och utan överbevisande fakta svart på vitt ändrar de sig inte. Men gör man klart för dom att man har rigorös kvalitetskoll och följer upp det så funkar det med produktion i Kina så länge den är kontinuerlig. Pausar man och de kör något annat de byter underleverantör eller något annat händer så kan man lätt vara tillbaka på ruta ett.
  Det går naturligtvis lita på en del tillverkare i Kina också men då är det inte max prispress vi pratar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär vad jag hört från andra håll. Och kontinuerlig produktion, det är inget för smålirare som beställer en batch nu och då. Det vore med andra ord intressant att jämföra knv-knivar ut olika batcher och se hur de skiljer sig åt....

   Radera
 3. Proffsigt !

  Vad rekommenderar du för allroundkniv ?

  Har retirerat till morakniv ...vill inte ha nåt som är för sprött eller svårt att vässa. ( provat kershaw )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mora är inget dåligt val, de har flera intressanta i sitt sortiment.
   EKA har flera kompetenta knivar, tänker tex på EKA nordic H8 och liknande. Själv gillar jag Karesuandokniven. Reko, snygga knivar tillverkade i sverige (till skillnad fårn EKA), sandvikstål i bladet. Lätta att bryna upp till god skärpa.

   En personlig favorit är annars ESEE3 eller 4 (finns tex på knivbutik), en djäkligt robust kniv i kolstål med pulverlackat blad. Lite dyr nu med dagens dollarpris bara.

   Radera
 4. När man har erfarenhet av produktion i Kina så vet man att kontrollen måste göras av beställaren om man inte har en lång och god relation med säljaren. Jaktkit får anses fullt ansvariga för att medvetet ha lurat kunderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att produktion i Kina inte är något man ger sig in i om man är nybörjare....

   Radera