Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 21 april 2015

Om det senaste mediedrevet efter en kvinnlig jägare i USA #DefendingDiana

Igår skrev jag om hur fb-profilen Gud tagit ställning i djurrättsfrågor. Hen tar helt förbehållslöst ställning för djuren mot jägare. En jägare som det pågår ett drev efter just nu är Rebecca Francis. Som vanligt är det en kvinna som får klä skott för kritiken. Kanske för att kvinnor upplevs som sårbara och att jakt i mångas ögon är en manlig aktivitet. Men jag tänkte rota lite i detta.

Den som lett det senaste stora jakthatardrevet är den engelske komikern Ricky Gervais (ni minns honom från tex the Office). Att Gervais kritiserar tjuvjakt på tex elefanter och noshörningar kan jag bara applådera, för det är väldigt o-bra. Gervais problem är att han inte ser skillnad på illegal och legal jakt. Eller så ser han skillnaden men väljer att ignorera den.
Den illegala jakten på tex noshörning är ett stort problem, det ställer den absoluta majoriteten av alla jägare upp på. Men den skall inte blandas ihop med legal jakt på det vis Ricky gör. Denna twitterkommentar belyser det hela:
Tjuvjägare, troféjägare och djurmisshandlare klumpas samman...
Så själva glädjen över jakten är inte OK? Glädjen över att kunna undvika djurindustrin för att istället ordna sitt eget kött från djur som levt i frihet och skjutits under lugna förhållanden är fel?
Nu är det faktiskt så att jakten på kött är nära kopplad till spänning och troféer. Vid den organiserade legala storviltjakten i Afrika kan jägaren köpa hem trofén samtidigt som köttet generellt sett går till boende i näreten. Det är inte så lätt som Ricky försöker göra gällande med sina one-liners.

Ricky Gervais hänger ut jägare av alla de slag men under de senaste veckorna är det en som stått i fokus. En kvinna:

Som ni ser ovan går Ricky Gervains hårt åt Rebecca Francis. Givetvis gör han det eftersom hon är en offentlig person som folk känner till. Antagligen gör han det för att hon är kvinna och det ger mer uppmärksamhet. Att han håller fast vid henne beror såklart också på att hon svarar istället för att ignorera honom. Hennes svar gör att han rotar fram fler bilder som han kan raljera över. Men kanske inte. Den första tweeten fick en VÄLDIGT stor spridning vilket gjorde den till en nyhet i sig... Rebecca svarar på FB:
However, whether hunting is right or wrong is no longer the issue at hand. Ricky Gervais has used his power and influence to specifically target women in the hunting industry and has sparked thousands of people to call for my death, the death of my family and many other women who hunt.

This has evolved into an issue about the morality of threatening human lives over disagreeing with someone else’s beliefs. It shocks me that people who claim to be so loving and caring for animals can turn around and threaten to murder and rape my children. Where is the logic in that? In a country that was created on freedom of beliefs, it is hard to comprehend that people are so intolerant of each other that they promote vile, disgusting, and explicit ways to invoke death upon others. 
Nedan ser ni Rickys svar på detta.
Jägarna får skylla sig själva för att familjerna hamnar i skottgluggen för deras aktiviteter..... Och vad gäller jägarinnor så är Rickys svar konsekvent ävenom det inte riktigt går ihop med den bild som anas när man kikar på hans twitterkonto:
Ja, Ricky kritiserar och raljerar över såväl manliga som kvinnliga jägare. Men i synnerhet är det en kvinna som han siktat in sig på. Rebecca Francis.

Andra jägarinnor som kritiserats hårt av antijakt-lobbyn under senare år är Eva Shockley, Kendall Jones och Melissa Bachman. Just jagande kvinnor kritiseras hårdare och mer som individer än män som jagar. I en intressant artikel i Washington Post diskuteras detta närmare, kanske handlar det om många känner sig obekväma när de ser kvinnor med vapen, att kvinnor skall vara livgivare inte livtagare.

För snart ett år sedan skrev den kände jägarprofilen Craig Boddington en läsvärd artikel i Petersens Huning om jakthatet som på senare år kanaliserats mot just kvinnliga jägare. Det var ungefär samtidigt som han myntade #DefendingDiana samt att en av hans jagande döttrar fick barn. En av Boddingtons teorier är att jakthatarna ger sig på just kvinnor för att avskräcka andra kvinnor från att börja jaga. Varför? Jo i USA precis som i Sverige växer andelen kvinnor i jägarkåren. Boddington skriver:
I think our huntresses scare the hell out of the antis, and they should because, thanks at least somewhat to them, we are winning. U.S. Fish and Wildlife’s 2011 survey showed an increase in hunting license sales of nine percent, a significant increase and the first upswing in nearly a generation. National Shooting Sports Foundation’s 2013 nationwide survey suggests that 79 percent of Americans in general approve of legal hunting, the highest approval rating such a survey has revealed.
Women are the fastest-growing segment of all shooting sports, including hunting. So you bet the antis are scared of them. Some are obsessed enough to say things that shouldn’t be said, and I can only hope that none of them are quite crazy enough to put bad words into worse actions.
Boddington anger även andra skäl, ett är, som jag skrev tidigare, att kvinnor upplevs som enklare mål för jakthat. Och ju yngre och vackrar kvinnan är, destu hårdare och mer skoningslös blir kritiken. Cheerleadern Kendall Jones klassades ett tag som den mest hatade personen på internet. Det säger ganska mycket om stämningen och vilket drev som jakthatarna kan piska upp när de får rätt spelrum i kombinationen nyhetstörstande gammelmedia och smart lansering i sociala medier.

Jag tror det finns andra förklaringar till varför just kvinnor blir hårdare ansatta av jakthatare än män. Om man kikar på forskningen kring stalking, dvs olaga förföljande av personer, visar den att kvinnor har en tendens att ge sig efter kvinnor. Män har en tendens att ge sig efter kvinnor. Detta innebär att kvinnor blir dubbelt utsatta som offer. Detta fenomen avspeglas i tydligt i jaktsammanhang. Givetvis ser vi nyheter kring manliga jägar som kritiseras, men drev som ens är en bris i jämförelse med vad Kendall Jones, Melissa Bachman, Eva Schokley eller Rebecca Francis utsatts för.


Alltså SKÄRPNING hörrni.

#DefendingDiana
_____________________
Ja ja ja, jag vet att Ricky Gervais är engelsman och att titeln därför inte stämmer. Men det påverkar inte själva poängen, att kvinnliga jägare betraktas som såväl prioriterade som lovliga byten för jakthatarna.
_____________________
I en kommentar jag fick på FB påpekades det att vi inte sett motsvarande hatkampanj mot jägarinnor i sverige men i många fall behandlas kvinnliga jägare onödigt sliskigt och annorlunda än män. Det håller jag med om. Jägare som jägare. Det kvittar om vederbörande har kuk eller snippa så länge de har en god jaktmoral och håller på etiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar