Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 20 april 2015

Hatar Gud jakt?

Hatar Gud jakt?

Det är titeln på denna veckas första blogpost. Och om man skall tro de senaste statusuppdateringarna av Gud på facebook verkar det minsann så. Hen verkar till och med vara en förtäckt PETA anhängare.....

I vanliga fall uppskattar jag Guds små finurliga statusuppdateringar. De brukar gå ut på att man sakll vara snäll mot sin nästa och alla människors lika värde oavsett hudfärg och religiös, sexuell eller politisk läggning. Udden är tydligt riktad mot den fundamentala kristna högern i USA, men nästan lika ofta kritiseras religiösa fanatiska avarter inom andra världsreligioner. Tills helt nyligen har Gud varit en uppfriskande och uppskattad frisk fläkt i mitt FB-flöde. Men på senare tid har någt hänt. Gud har riktat sin blick mot jakt i allmänhet och troféjakt i afrika i synnerhet.

Jag kan hålla med Gud om att tjuvjakt i Afrika (men såklart även i andra delar av världen) är ett gissel. Ett seriöst problem för vår planet.
Men när en PH blir ihjältrampad under legal elefantjakt i Zimbabwe och Gud anser att det var rätt åt honom är det något på tok. Då är Gud vare sig rolig eller insatt, bara fördomsfull och dum.
Gud ställer sig oförbehållsamt på djurrättsförespråkarnas sida, helt utan att stanna upp och tänka. Här är ett par exempel till:
 OK, så om man jagar giraffer så är man en dumskalle? Så en person som betalar 1000-tals USD för att lagligt få fälla en giraff i ett område där arbetslösheten är extremt hög och turistintäkter är skitviktiga och köttet går till befolkningen i närliggande byar är dåligt? Men vad är alternativet? Att djuret fälls och blir kött utan att det genererar några intäkter.
 Här stöder Gud ofärbehållsamt Ricky Gervanis, se min kommentar ovan.
 Här dyker ett väldigt vanligt anti-jakt argument upp. Jag blir så trött att en i vanliga fall bredsynt filur väljer att bli så snävsynt när det kommer till just jakt.
Varken Ricky Gervais eller Gud går med på att jakt kan användas i förvaltning och att jakt kan vara en orsak till att djurstammar faktiskt blir starkare och ökar. Det är okunnigt och ett drag av fundamentalism. Jag kan efter de senaste dagarnas uppdateringar inte längre "gilla" Gud. Jag säger nu upp min koppling till hen.
________________________
Jag har skrivit flera inlägg tidigare om troféjaktens betydelse i Afrika. Det råder ingen som helst tvekan om att en väl genomtänkt förvaltning genom jakt är en win-win situation för både djur och människor.
Jaktförbud i Kenya gynnar tjuvjakt
Djurens rätt gör fel igen - många fel om jakt i Afrika
Svenska jägare i Afrika
________________________
Tillägg 21/4-15: Självklart vet jag att det förekommer såväl hägnjakt som jakt på frilevande djur i Afrika. Båda sorterna är big business och genererar jobb och stora pengar till en överlag fattig kontinent. Båda företeelserna gynnar hotade djurbestånd. Därför har jag valt att inte göra åtskillnad på dem trots att jag sett fb diskussioner i ffa jakthatarkretsar där jag utmålas som okunnig och naiv i frågan.

4 kommentarer:

 1. Tja, kolla uppfödning av trofelejon i Afrika.
  Det finns videos med sådant.
  Otroligt granna lejon man får fram via uppfödning och sedan släpper man dom och "någon" som betalt dyrt får knäppa lejonet..
  Utmärkt affärsidé.
  Likadant kunde man göra med tiger.
  Istället för att ha en illegal jakt som utrotar tigern så kunde man ha uppfödning då allt på en tiger går att sälja...
  Och om uppfödningen blev tillräckligt stor skulle priserna falla och den illegala jakten försvinna..
  Men nu vill inte WWF och andra ha det så, för då skulle deras ekonomiska nisch försvinna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. WWFs och SNFs dilemma: Man kan ju inte såga av den gren man sitter på även om det skulle lösa många av de problem man försöker lösa....

   Radera
  2. Jag kan svårligen tänka mig en värre dubbelmoral..
   Än det!
   Att medvetet utrota djurarter för att kunna ömka deras hädanfärd för att själv spela hjälte och tjäna pengar....

   Radera