Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 23 april 2015

Lika som bär för tredje gången - den nya kopian på Fällkniven F1

Noterar att Jaktkit börjat sälja en ny kniv, knv3. Några små förändringar jämfört med de tidigare knivarna kan noteras. Bladet är något kortare, spetsen har sänkts något i förhållande till mittlinjen därtill har fingerskyddet markerats tydligare (lite mer som på cold steel master hunter) och handtaget är grönt (som på en del omärkta fällkniven f1 kopior från kina).
Dessa förändringar till trots är det fortfarande väldigt tydligt hur lik kniven är en Fällkniven F1:
Visst, bladet är kortare och fingerskyddet längre på knv3 än f1 men så mycket mer skiljer inte när man kikar på bilder. Hålet för lanyard är likadant placerat och är nästan exakt likadant utformat. Greppets mönstring är likadant och har samma utbredning över handtaget (till skillnad från Cold Steel master hunter där mönstringen går runt hela handtaget). Tången verkar lika bred och sticker ut på samma sätt bak på handtaget. Hade jaktkit velat vara lite innovativ hade de kunnat dra ut tången ytterligare något och placera hålet för fånglina/lanyard där istället, den lösningen har gjorts på ett snyggt sätt på många knivar inte minst av bushcraft eller jaktmodell.

Jaktkit fortsätter att lyfta fram "sin extrema V-egg", en egg som i själva verket inte är unik på något vis, kika på vilken lite äldre Solingenkniv som helst avsedd för jakt så har de en ännu extremare V-egg. V-eggen är en modern form av konserverad gröt.
För att ytterligare ge sken av att kniven är extremt bra lyfter jaktkit fram valet av stål, CrMoV18 kallas det i texten om kniven:
Stålets förträfflighet demonstreras i ett diagram där det jämförs med ett par andra stålsorter:
Grafen har jaktkit framställt i zknife.coms interaktiva grafmöjlighet sedan har text lagts till i lämpligt bildbehandlingsprogram. Det Jaktkit inte nämner är att stålet i deras kniv, 9Cr10MoV, eller CrMoV18 beroende på var på hemsidan man kikar, är den kinesiska varianten av 440B*. 440B är ett lågprisstål, inte det billigaste men definitivt ett lågprisstål. I grafen jämförs det med ett top of the linestål, VG10 och det som kallas ett normalt jaktknivsstål, 7Cr17MoV. Men 7Cr17MoV är ett riktigt lågprisstål, det är den kinesiska varianten av 440A. I Sverige hittar man den i de billigaste knivarna på Claes Ohlsson, Biltema, Jula etc, dvs knivar för max 150 kr. Om jaktkit hade varit intresserade av en bättre jämförelse så hade Sandviks 12C27 varit lämpligare. Sandvikstålet är vad både EKA som Karesuandokniven använder i sina jaktknivar. Knivar som i många fall kostar ungefär detsamma som Jaktkits knivar. Såhär ser grafen ut om man jämför Sandvik 12C27 med 9Cr18MoV och VG10:
Sammanfattningsvis så tycker jag att priset för knv3, 699 kr + frakt och expeditionsavgift, verkar väldigt högt i förhållande till vad det förefaller vara för kniv. Den är inte så revolutionerande som Jaktkit gör gällande, stålet är ett ordinärt stål i lågprissegmentet, designen är en lätt modifierad ripp-off på Fällknivens design och den säljs med tveksam argumentation.

Av någon anledning kommer jag att tänka på talesättet tomma tunnor skramlar mest...
______________________________________
*zknife.com skriver såhär om 9Cr18MoV:
______________________________________
Vill du läsa mer om Jaktkits knivar? Kolla då dessa blogposter:
Kopia på F1?
Den billiga lögnens pris
Designtjuven avslöjar sig själv
______________________________________
tillägg: Det kommer en längre blogpost om olika stålsorter framöver. Den är rätt jobbig att skriva och kräver en del research så det kanske tar lite tid, men den kommer.
______________________________________
tillägg: En annan variant av samma stål är AUS-8. Jag har provat knivar i detta stål och de har varit helt OK. De har dock inte lovat lika mycket som knv3. Det har varit tunnare fällknivar  med betydligt lägre pris än knv3. Så man kan mycket väl acceptera 440B/AUS-8/9Cr18MoV i en kniv, men man skall inte ha för höga förvängningar och ett pris över 500 kr är högt, väldigt högt (trots hänsyn taget till hög dollarkurs).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar