Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 19 mars 2015

Tragedin på Vårväderstorget i Göteborg

Igår skedde en tragedi i Göteborg. Personer med automatvapen öppnade eld in i en lokal på Vårväderstorget, två personer dödades och åtta skadades. Av de skadade har en livshotande skador enligt Sahlgrenska Universitetsjukhusets presstjänst.

Gärningsmännen var beväpnade med automatvapen ("Kalashnikovliknande"). Annelies Hulten, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, säger:
– Tillgången på vapen är extremt stor och det visar ju inte minst denna händelse på. Några går in och använder automatvapen i en lokal på Hisingen. Man har skärpt vapenlagarna, men det är inte tillräckligt. Tillgången på vapen gör att brotten blir grövre.
Nu när vapenlgen nämnts gäller det för alla att fokusera på rätt saker, dvs kriminalitet och illegala vapen. Att ha stränga lagar för illegala vapen har jag inga problem med men att börja prata vapenlagstiftning redan nu är kanske lite tidigt. Problemet är ju faktiskt att vapnen kommer in i sverige och då är det snarare en fråga om att det finns för många illegala vapen i omlopp samt att det är fö rlätt att för ain vapen i Sverige. Det är ingen nyhet att ökade kontroller vid gränserna ger fler vapenbeslag. Så istället för att ropa på skärpningar i vapenlagen kanske de (straff)utrymmen som vapenlagen ger skall utnyttjas bättre samt nedmonteringen av gränsskyddet/tullen avbrytas och en upprustning och förbättring genomföras.

Det sista vi vill är att sådana här kriminella vansinneshandlingar skall ske igen. Skärpta regler för de legala vapenägarna påverkar bevisligen inte de kriminllas tillgång till vapen. BRÅ skriver i ett pressmeddelande från 2013:
En vanlig missuppfattning är att det är stulna jaktvapen eller vapen från svenska militärens vapenförråd som används.
− Det är väldig ovanligt. Det var vanligare på 90-talet. I dag kommer en stor del av de illegala vapnen från Balkan, det forna Jugoslavien. Det är främst gamla armévapen som kalashnikovs eller pistoler, säger Daniel Vesterhav.
Hur lätt det är att få tag på illegala vapen visade Expressen i ett uppmärksammat stycke journalistik för ett par år sedan.  BRÅ menar att insmugglingen till Sverige under flera år varit så stor att marknaden till och med kan betraktas som mättad. Att man från Expressens sida kunde få fatt på ett vapen så snabbt som man gjorde är bara en sak som talar för detta.

Nu får vi hoppas att polisen med Peter Thorsell som särskilt ansvarig för vapengfrågor väljer att fokusera på rätt problmatik. För denna typ av händelser får inte ske.

6 kommentarer:

 1. Den förda antisvenska kulturmarxistiska politiken är en tragedi för svenskarna. Vårväderstorget är bara en i raden av hundratals skjutningar i Göteborg med tiotals dödade och skadade. Tyvärr en helt naturlig utveckling som är en direkt följd av PK-kulturen som har totalitärt maktinnehav.

  SvaraRadera
 2. Dessutom är det inte de illegala vapnen i sig som är problemet utan de brottslingar som missbrukar dem. Vapen är överhuvud taget inget problem utan personer med underliga värderingar. Det måste börjas i rätt ända av problemet, inte gå förbudismen halvvägs med en gång!

  Amerikanerna visste det en gång i tiden och det är inte annorlunda nu.

  SvaraRadera
 3. Man måste börja i rätt ände, det är inte vapnen som är problemet, varken legala eller illegala. Gå inte förbudisterna halvvägs.

  Problemet är de som håller i vapnen för att missbruka dem samt att de inte sedan första brottet sitter bakom lås och bom. Genom att snacka m vapenlagar lägger de ut dimridåer och diskussionslockbeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är komplicerat och vapnen är bara en liten del av problemet. Men ändock en del av det så den diskussionen är ofrånkomlig även om andra faktorer kanske är viktigare.

   Radera
 4. Fundering angående citatet:
  "Man har skärpt vapenlagarna, men det är inte tillräckligt. Tillgången på vapen gör att brotten blir grövre."

  Hon kanske menar, vilket jag hoppas, att det räcker inte att ändra lagar de måste också tillämpas mot de kriminella om vapenlagen skall ha någon effekt. Mao att det finns en vapenlag men polisen m.fl. måste nu också ta tag i problemet och får bort vapen som bryter mot lagen dvs illegala vapen från kriminella.
  Så jag försöker hålla en försiktig positiv hållning även om jag är medveten om att politiker oftast brukar missa och skjuta på fel måltavla när det kommer till vapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas det. Lite för många gånger har vi sett hur vapenbrotten "rabatteras bort" till förmån för andra brott i domstol. Vi kan även se att domstolarna är dåliga på att utnyttja de påföljdsmöjligheter som finns, generellt sett ligger dommarna i det lägre intervallet tidsmässigt sett även för de grova vapenbrotten.

   Nu menar jag inte att långa straff är lösningen, men det ger en vink om hur stort allvar rättsväsendet tillmäter vapenbrott.

   Radera