Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 13 mars 2015

Kopierade knivar hos svenska jaktleverantörer

Ett ämne jag ofta skriver om är piratkopierade knivar, vare sig de är brandade eller de är rena kopior. I denna blogpost ger jag en enkel översikt över vilka kopior ni finner ute i butikerna just nu. Jag går igenom ett par nätbutiker och ett par firmor som levererar till fysiska jaktbutiker. Jag har dock bara valt de stora och inte de mer marginella (exvis nordmine, jag tänker inte heller ägna någon tid åt knv1 och jaktkit). Nåväl nu över till knivarna....

Stabilotherm

Stabiloterm leverarar mycket utrustning till jaktbutikerna. En oproportionerligt stor andel förefaller vara branade kinaprodukter som man hittar på många håll. Följande knivar hittade jag när jag kikade igenom Stabilotherms sortient. 
 En uppenbar kopia på klassikern Buck vanguard (denna, säljs fortfarande med gummihandtag). Originalet är i 420 stål och inte ett anonymt 440 stål, sannolikt lågbudgetvarianten 44A eftersom man annars skulle specificerat B eller C.
  En uppenbar kopia på klassikern Buck vanguard med buköppnare på ryggen. Se kommentar ovan.
 Scoutkniv, en direkt kopia av klassikern från Mora (frost). Frosts variant finns dock i flera färger nuför tiden.
En kopia på SOGs desert dagger. Här är en lite intressant sak, originalet tillverkades i stålet Aus &, dvs ett stål som i princip motsvarar 44oA medan Stabilotherms kopia tillverkas i 420 vilket är ett stål av högre kvalitet. Sedan har originalet levererats med nylon eller kydexslida medan denna har en läderslida. På det hela taget kan kopian vara bättre än originalet som för övrigt tillverkades perioden 1991-2004.

Engelsons

Engelsons köper in brandade produkter till egen postorderförsäljning. Framför allt kläder där de delvis samarbetar med swedteam. De har en del brandade knivar i sitt sortiment. Jag reagerade på två olika vilka jag fann värt att ta upp:
 En kopia på klassiska fällkniven Buck 110 men i billigare material. Inget konstigt med det, varje knivtillverkare med självaktning verkar vid något tillfälle ha kopierat 110-an vars design för övrigt fyllde 50 år i fjor.
Åter en kopia på SOG desert dagger, dock med träskaft vilket originalet inte har. 

Hylte lantmän

Hylte lantmän  i Halländska Hylte, en stor försäljare av jaktutrustning, mest andras märken men även brandade produkter från Kina. 
Jag väljer att lyfta fram deras stickkniv. Även det en kopia på SOG desert dagger. 

Gyttorp

När vi ändå är i farten kan vi kika på ammotillverkaren och leverantören Gyttorp. De har lite brandade kinaproducerade saker i sitt sortiment. Lyfter fram något ni nog känner igen:
Åter en brandad kopia på SOG desert dagger.

Racerback

Racerback har gett de brandade kinaprodukterna ett ansikte i Sverige. Företaget var tidigt ute med brandade kinasikten och eftersökslampor, produkter som jag misstänker att de hade en väldigt hög avans på, kanske så mycket som 200%... Under rubriken Racerback egen design finner man en hel massa misstänkta saker. Jag väljer att lyfta fram ett par klassiker som ni garanterat känner igen:
 Buck vanguard och....
...SOG Desert Dagger. Men de kände ni väl igen vid det här laget?

Avslutande ord

Jag tycker inte om denna utveckling, men det har ni väl förstått. Jag tycker att det är skit att företag, oaktat om rätten till designen gått ut eller ej, säljer kopior under eget namn. För ni ser väl tendensen? Det skulle inte förvåna mig om flera av företagen till och med köper sina knivar från samma fabriker i Kina... 

Bättre är i så fall att gynna de få renodlade knivproducenterna vi har kvar i Sverige. 

För jägaren är det få knivar som är så smarta och lämpliga som EKA swingblade. Men vill man inte ge 500-800 för en kniv så kan man väl köpa den mycket kompetenta MORA 2000, Tillverkad i sverige och kostar lite drygt 200 kr, dvs marginellt mer än kinakopiorna ovan. Sannolikt är den av bättre kvalitet, även om jag inte direkt hittar vilket stål den är tillverkad i. Är ni villiga att gå upp lite i pris så finns Karesuandokniven och Fällkniven bland de svenska knivtillverkarna. Då snackar vi kvalitetsprodukter, men å andra sidan kostar de från någon tusenlapp och uppåt... Hur som helst, skall ni skaffa kniv så köp något riktigt. Inte nödvändigtvis något dyrt, men väl något från en knivtillverkare och inte bara ett företag som köper in brandade stålbitar med skaft och fodral från kina....

6 kommentarer:

 1. Jag gillar de norska Helle knivarna.. Har du kikat nåt på dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helle gör finfina knivar. Tyvärr har de en lite slirig agent i sverige, Fondprodukter, som satt priserna onödigt högt...

   Brusletto är en annan bra norsk knivtillverkare.

   Radera
 2. Om du med 200% avans menar en kniv som inkl moms kostar 195, utan moms 156. Så blir marginalen utan moms 66% vilket innebär ett inköpspris inkl frakt och tull till Sverige på 52 kr ex moms vilket ger ett inköpspris fritt fabrik i Kina på omkring 5-6 USD. Utan att vara kunnig på just knivars pris i Kina så gissar jag ändå att priset i Kina inte överstiger 5 usd.
  Men priserna hänger ju mycket på volym och frakt. Kan man frakta med båt blir fraktpriset lågt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet hur priserna ligger när man köper privat och de är låga. Du får lätt en till synes ok kniv för 5-10 usd ink frakt. Hittar tex buck vanguardkopior för 9.90 usd.

   Företag som köper i bulk åker antagligen på frakt och tull men får i gengäld betydligt lägre pris iom att de sannolikt köper direkt ifrån fabrik istället för via någon butik. Så jag kan tänka mig att 3-5 usd från fabrik för Buck-kopiorna är en korrekt gissning.

   Men för att vara tydlig, med 200% avans menade jag inte mer än att förtjänsten är djävligt god på att plocka in dessa produkter. Några exakta sifferuppgifter sitter jag inte på.

   Radera
 3. Man bör också komma ihåg den vanliga hederliga morakniven och dess nyare plastskaftade avkommor, en personlig favorit är Frosts 711 som även finns på biltema för 49,90 är aldrig fel.
  http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Knivar-och-verktyg/Hantverkskniv-19216/?artId=19216
  Dom nya modellerna av moraknivarna som kommit i vinter har fått små förändringar som borde göra dom lämpligare för jakt med snäppet kortare och snäppet bredare blad och en mer rundad spets, modellerna jag pratar om är i synnerhet pro S och Pro C men även dom gamla hederliga 511 och 546 har fått ett lyft. Fattar inte vem som skulle välja en importerad fulkopia då man har detta fina urval tillhands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med!
   Jag tror att problemet för många är att det finns en tro på att det måste stå "jaktkniv" på förpackningen för att den skall funka till jakt. Därför tror jag att en hel del folk plockar en Stabilotherm Buck kopia för ett par hundra för att den hänger vid bössorna i vapenavdelningen på järnaffären. Att gå 15 m bort till verktygen och plocka en morakniv istället. En kniv som kostar en bråkdel av Buck kopian och som ofta har nog så bra stål om man väljer rätt.

   Det är så himskans lätt att springa över ån efter vatten.

   Radera