Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 13 mars 2015

Vindkraft

Härom dagen besökte jag en vindkraftpark som jag gjort vissa miljöarbeten inför. Jag ville se slutresultatet.

Jag har sett både bra och dåliga parker tidigare. I många fall tar bolagen onödigt mycket mark i anspråk. I detta fall hade de skött sig. Vägarna och uppställningsplatserna var inte större än nödvändigt. Kablarna var nedlagda under vägarna istället för i egna kabelgator. 

Överlag bra skött. Det var ett halvår sedan parken bygdes klar. Av spåren i området att dömma var det lika mycket klövvilt som innan. 
Det blir många öppna markytor som kan användas för viltfoder (och pass) när en vindkraftpark anläggs. 
Vägarna är bra för transport och pass. En fördel är att det oftast bara finns en eller två vägar in i parkerna vilket gör det lätt att varningsskylta. 
Detta torn ligger mitt mellan två verk (kolla noga så syns det ena precis till höger om stegen). Ljudet från verken döljs nästan helt av vindens sus i grenar och barr. 
100 m från ett av verken fotade jag dessa bök. Jag kikade i dikena när jag gick omkring där och konstaterade gott om klövvilt, ffa vildsvin och rådjur. Djuren verkar ha kommit tillbaka fort efter själva byggnationen, eller varit kvar under byggnationen i större utsträckning än jag trodde de skulle göra. 
_________
Har du några praktiska erfarenheter av att jaga bland vindkraftverk? Positiva eller negativa? Kom gärna med synpunkter eller än hellre gästinlägg! Kontakta mig via kommentar (kontaktkommentarer publiceras ej) med din e-post så återkommer jag. 

3 kommentarer:

 1. Reflektion... Vindkraftverk är fula och passar inte in i skogen rent estetiskt så de vindkraftverk som placeras i skog utan närhet till städer ser jag som rena miljöförstörare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste en kul attitydunderskning med folk i Laholm. Laholm är en kommun där vindkraft redan på 1980-talet började slå igenom på slätten vilket innebär att det finns en generation vuxna som är uppvuxna med vindkraft kring sig. Det märktes i undersöknignen. De som hade med sig vindkraften från barnsben var mycket positiva medan de som upplevt vindkraften dyka upp i vuxen ålder fortfarande hade svårt att finna sig i det.

   Personligen tycker jag att vindkraft passar bäst vid övrig infrastruktur. Har sett många fina exempel där de placerats i anslutnign till industri, hamnar och motorvägar.

   Bland de som placeras ute i skog och mark så finns det bra och dåliga exempel. Mycket beror det på hur övrig terräng ser ut om man märker dem eller inte. Ett trick som fler vindkraftbolag borde kunna fundera över är att köpa skog på rot. Skog som i strategiska lägen får stå kvar som en ljudmässig och visuell barriär. Det skulle förbättra intrycket av flera vindkraftparker.

   Radera
  2. Om de köper på rot så kommer de förr eller senare behöva avverka ändå. Normalt är väl 2-5 år om man köper på rot om jag minns rätt. Mao så behöver de arrendera eller köpa marken runt om för att försäkra sig om att skogen står kvar.


   Vad gäller det visuella så är det höjden och rörelsen som är problemet. Hade de inte varit så höga och inte rört sig så hade de inte setts lika mycket och därmed inte stört lika mycket. Tyvärr så blir det moment 22 då höjd och rörelse är nödvändigt pga effektiviteten. Mao så blir det främst vid övrig infrastruktur som vindkraft bör placeras om jag får bestämma.

   Och ja jag är säkert tjurig gubbe inte ens 40 år fyllda. Men å andra sidan så ändras alltid inställningen till olika saker med tiden och vänjer man sig vid något från start och växer upp med det så blir det naturligt eftersom man inte upplevt hur det var innan man slapp se dessa bestar överallt.... bra eller dåligt om det tvistar de lärde ;)

   Rent tekniskt är jag rätt intresserad av vindkraft och det blir ex spännande att se vad som kommer ut av projektet när de skall sätta en extra liten snurra jämte den stora vilket har potentialen att höja effekten 20%.

   Radera