Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 12 mars 2015

Rovdjursföreningen och rasismen - den nakna sanningen

För ett par dagar sedan gick Mathias Kristoffersson, samisk politiker för Min Geaidinu, ut hårt med en debattartikel där han påvisar att Svenska Rovdjursföreningen och Nordulv tillåter rasism i sina officiella kanaler. Det är näst intill så att rasism upppmuntras bland fotsoldaterna. Artikeln var väl timad med vargsymposiet i Vålådalen eftersom bland annat konflikten kring varg och rovdjur var på agendan.

Självklart kunde inte Rovdjursföreningen låta detta stå oemotsagt. Så i en intervju i SR Jämtnytt tillbakavisar Rovdjursföreningens Jan Beergstam (som ofta för föreningens talan) det hela:
- Ja, det anser jag vara helt fel när det gäller oss i alla fall, Nordulv får ju stå för sina sidor. Men vi är väldigt noga med att allt sånt som kränker samekulturen tas bort, säger webbredaktören Jan Bergstam.
Här följer hela radioinslaget:

Vidare menar Bergstam att detta inte förekommer långre:
- Nu har vi ju lärt oss hur vi ska hantera sidan på ett bra sätt, så att vi inte hamnar i det där, att vi får kritik för att vara rasistiska, säger Jan Bergstam. 
 För att kontrollera påståendet gick jag igår (11/3) strax efter kl 20.00 in på Rovdjursföreningens FB-sida och kontrollerade de senaste trådarnas olika kommentarer. Det tog inte fem minuter innan jag hittat följande:

Som synes har kommentarerna fått ligga kvar i 5 respektive 6 dagar. Nu nämns inte samer vid namn men eftersom rennäring är en syssla juridiskt förbehållen samer är det uppenbar rasism. Så Jan Bergstams fagra ord lurar ingen. Svenska Rovdjursföreningen accepterar BEVISLIGEN fortfarande rasism på sina officiella kontaktytor med allmänheten.

6 kommentarer:

 1. Man kan fundera på varför det är rasistiskt att säga det minsta lilla om invandrare och större saker om samer (tröskeln mot samer är inte riktigt på samma nivå som mot invandrare) medans det om jägare får sägas vad som helst utan att det skall ses som kränkande.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden hobby - etnicitet? Vi jägare förutsätts ha ett val. Vi kan välja att inte vara jägare och då slipper vi skiten och kränkningarna.
   Kan det vara så enkelt?

   Radera
  2. Men om man tar bort saker som kränker samekulturen. Ska man inte även ta bort saker som kränker svensk kultur? Eller ja just det, vi har, av varenda karriärlysten etnolog och kulturarbetare och numera även av riksdagen blivit informerade om att det inte finns någon svensk kultur. Men samisk, det finns det minsann! Den har till och med grundlagsskydd.

   Det mest intressanta är att hjärntvätten fungerar, när jag var liten sågs det som trams, de unga idag ser det som sanning.

   Radera
 2. Är ditt inlägg ironi?
  Om inte så kan hålla med om att det rasism om du menar rasism mot renar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kanske inte de värsta inläggen Leif hittade på 5 min. Det finns normalt betydligt värre om fri jakt på samer och dylikt

   Radera
  2. Det brukar finnas betydligt värre saker men poängen i detta fall var att detta var saker som lämnats kvar EFTER städning och uppmärksamhet i media.
   Just nu hittar man de grövsta sakerna hos exemeplvis Djurens Rätt. Där verkar folk inte drivas av kärlek till djur utan hat mot människor som tänker annorlunda.

   Radera