Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 22 mars 2015

Kändisskap och jakt

I dagarna släpptes nyheten att Markoolio har klarat första etappen på vägen mot jägarexamen. Han är klar med teorin.
I Sverige är acceptansen för jakt hög. Det är bra. Och med lite tur så kommer Markoolio att bli en bra ambasadör för jakten, en ambassadör som avdramatiserar det hela och visar att det inte är konstigt utan helt naturligt. Det finns fortfarande folk som inte tycker så. Allt för många och de är grova i sin kritik och sitt hat. Deras främsta rummelplats verkar vara Djurens Rätt, men de finns på fler ställen.

Markoolio får såklart vara lite smart i sitt framtida jagande. Fel hanterat kan det orsaka extrema protester och folkstormar i sociala medier. Detta har den australiensiske cricketstjärnan Glenn McGrath upplevt. McGrath är hängiven jägare, något som han inte sticker under stol med.

För ett par år sedan åkte McGrath på storviltjakt till Zimbabwe och Sydafrika, under de senaste månaderna har ett flertal bilder från jaktturena läckt ut och McGrath har blivit extremt hårt angripen för sitt jaktintresse. Man kan lugnt säga att han fått sina fiskar varma. McGrath kommenterar på twitter:
I participated in a hunting safari in Zimbabwe that was licenced and legal but in hindsight highly inappropriate
Afrikansk jakt, organiserad och legal är faktiskt en av förutsättningarna för viltvård coh bevarande av djur, natur och habitat i många afrikanska länder, ja faktiskt i många länder över hela jorden. Genom organiserad jakt får djuren ett högre värde än de har som tjuvjaktsobjekt. Tyvärr kan tjuvjakten få all jakt förbjuden därför att okunniga människor inte kan skilja på förvaltande jakt och tjuvjakt och därigenom kastar ut barnet med badvattnet genom förbud. Förbud som kommer att gå hårt ut över de djur man försöker bevara. Bättre är organiserad, licensierad jakt som bidrar till intäkter och turism istället för svarta pengar och smuggling. Men så tänker inte jaktens kritiker (tex PETA). De ser bara det vackra dödade djuret och den glade jägaren. Eller med jakthatarnas språk, mördaren och hans kadaver.
Screenshot från the guardian

Men det finns de som försvarar McGrath, som lyfter fram ungefär de argument jag presenterat och även satt siffror på intäkterna och jobbtillfällena som kommer folket till del. Det är inga små pengar och det är inte få människor som försörjer sig och sina familjer på jaktturister:
Namibia, for example, charges up to $US350,000 to hunt a single black rhino. They permit three to five carefully selected old, male rhinos to be hunted each year. Those males are past their breeding age and are a danger to female and young rhinos. The money raised goes directly to conserving the species, which is endangered.
Landholders in countries such as Namibia value game animals for the income and employment generated by trophy-hunting tourism. Native animal numbers have stabilised and even increased because a significant financial reason exists to protect them.
Delar av debatten känner jag igen, den är väldigt lik den svenska debatten om varg innehåller liknande element vilket påpekas av Nicolle Flint i The Herald Sun:
Instead we seem set to remain a nation where informed debate is rarer than an endangered rhino.
Förhoppningsvis kommer Markoolio att slippa hamna i samma situation som McGrath. Men det hänger givetvis på hur han hanterar sitt framtida jagande, det hänger också på om jakthatare väljer ut honom som lovlig måltavla, som representant för något de vill förändra. Jag hoppas att Markoolio slipper det, jag hoppas han får ett intressant jägarliv. Ett jägarliv som blir lika givande som hans fiskeliv.
____________________________________
Mer om afrika:
Jag har skrivit om Natasha Illum Berg.
Djurens Rätts totala okunskap i sin kritik av jakt i Afrika.
Spaniens president Juan Carlos har även han fått utstå skarp kritik för storviltjakt i Afrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar