Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 21 mars 2015

Test: knivslip WorkSharp

Nu har jag kört min knivslip WorkSharp ett antal gånger och tycker mig känna den väl. Den är ett lågbudgetalternativ till TORMEK.

Inför denna recension plockade jag fram min Böker Plus Vox F3 som jag tänkte lägga en spegelplank egg på och en gammal Cold Steel SRK med totalt sönderslipad egg där jag behövde slipa om hela eggen från börja och lägga ny eggvinkel.

WorkSharp kommer med två jiggar, så man täcker in 20 och 25 graders kniveggar, samt sax. Man kan om man är stadig på handen köra utan jigg. Tre olika typer av slipband kommer med, grovt, medel och fint. Två av varje. Jag köpte till en bunt extra för säkerhets skull. Apparaten är liten och smidig, kan lätt tas med till saktboden om man har 220 uttag där.

 Att byta band är lätt. Tryck ner och vrid övre spolen och byt bandet, tar mindre än 15 sekunder. Kanske 25 sekunder första gången. Jiggarna sitter bra och går att byta på 5 sekunder. Bara att dra rakt upp så lossar dem.

 På den slitna SRKn började jag med at lägga en ny 20 graders egg med det grova slipbandet. Man använder apparaten genom att starta den (krävs att man håller onknappen intryckt med ena handen) och drar kniven i en lugn rörelse genom jiggen. Upprepa typ fem gånger per eggsida och kolla sedan resultatet. Är eggen extremt sliten kan man behöva jobba en del men för en normalsliten egg räcker det med fem gånger innan man byter till ett finare band. För normalslitna eggar räcker det med det medelgrova och det fina slipbandet. Behöver man läggaom hela eggen är det lika bra att börja med det grova bandet.

I de flesta fall för frilufts och jaktknivar räcker det med 25 graders egg. 20 grader är bättre till köksnivar. Här har jag monterat 25 gradersjiggen. Att jag lade först en hög 20 graders egg och sedan en 25 graders skärande egg på SRKn berodde på att den var så extremt illa behandlad att jag behövde slipa om större delen av knivbladet.

Det fina slipbandet har en gummiaktig känsla till skillnad från de andra två som är som grovt respektive relativt fint slippapper. I praktiken har det grova 80 korn, det mellangrova 220 korn och det fina 6000 korn om man är intresserad av de exakta siffrorna.

WorkSharp är busenkel att använda. Det går fort att få en sliten egg att bli skarp nog att raka håret från underarmen. Jag tycker att det är ett bra budgetalternativ till TORMEK. WorkSharp finns i två varianter, jag har budgetvarianten. Den dyrare har ställbar hastighet, möjlighet att ställa in jiggarna till den vinkel man vill samt bredare slipband. Beroende på hur mycket man tror sig komma att använda sin slip så kan WorkSharp ken onion edition vara ett bättre köp en den jag har.

Jag köpte min på Hylte Lantmän, där kostar den. ca 1200 kr, ken onion edition kostar ungefär 2000 kr.
__________
När jag pratar grader så avses här ena eggsidan, eggens hela vinkel blir 2x angiven grad, dvs för jakt och friluftskninvar 50 grader och för köksknivar 40 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar