Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 23 mars 2015

Bakom dina jaktkläder och din jaktutrustning - miljö och människor

I förra veckan pratade jag med en producent av svensktillverkad  jaktutrustning.  Han var minst sagt desperat. Han manade att om inget händer snart så kommer han att behöva lägga ner verksamheten inom tre år. Och då har han ändå rationaliserat det hela så att tillskärning sker i sverige medan sömnaden görs i Baltikum. Märkning och nitning sker i sverige. Han skyllde på produktionskostnad och skatter.

I helgen besökte jag textilmuseet i Borås, det flyttade till nya till nya lokaler härom året och vi var nyfikna på hur det blivit. Museet hade flera intressanta utställningar som jag kommer att behandla i två blogposter, denna och en kommande.

Jag fick en del tankeställare i den ustställning som handlade om textiltillverkning idag. Den relaterar till de problem fabrikören jag pratade har:
Bilden visar kostnadsöredelningen vad gäller textilproduktion i USA visavi Bangladesh, ett av flera länder i Asien där textil kan sys upp billigt. Som ni kanske kan läsa på bilden så illustrerar den kostnadsfördelningen för tillverkning av ett plagg som skall ha en produktionskostnad av 100 kr, producerade i USA respektive Bangladesh. Tvättkostnaden är ungefär den samma, 5-5%. Materialets andel av kostnaden skiljer. I USA utgör det 37% av produktionskostanden medan det i Bangladesh utgör 89%. Detta medför att 57% av kostnaden i den amerikanska produktionen utgörs av arbetskostnad medan endast 6% utgörs av lönekostnader i Bangladesh. Pratar vi relationer så är relationen arbete:material för den amerikanska situationen ungefär 6:4 medan den i Bangladesh är 1:15. Jag skulle (utan att vara säker) tro att arbetets andel av kostnaden är grovt sett lika stor i sverige som i USA, möjligen något dyrare i Sverige. Vilket illustrerar fabrikören i inledningens problem.

Om vi kikar på hur kostnaderna fördelar sigutifrån butikspris för en produkt tillverkad i ett lågprisland i Asien (Kina, Bangladesh, Pakistan etc). Så illustrerades det såhär:
Den minsta kostanden är arbetet. Och arbetet i de asiatiska textilindustrierna är svårt och underbetalt. Jag har berört det i ett par tidigare blogposter (HÄR om hur våra svenska outdoorleverantörer hanterar etik och HÄR om minimikostnader och levnadslön i produktionsländer). Det låga priset på en vara döljer ofta ett högt pris i mänskligt lidande i produktionslandet.

Sedan finns det andra problem med textilproduktionen. Jag tänker på gift och utsläpp. Det var också saker som berördes i utställningen:
Giftet som används på bommullsodlingarna dödar årligen 20.000 personer, Bomullsodling är en extremt giftkrävande gröda och 10% av all världens bekämpningsmedel används i samband med bomullsodling. vilket får mig att börja fundera över om det finns några kläder i jaktsegmentet som är ekologiska. Som lök på laxen kan nämnas perflourerande ämnen. De är giftiga och jämförs av många med PCB, med den skillnaden att de tar än längre tid att bryta ner. Det är ämnen som används i vattenavstötande "andasmembran" (GORE-TEX mfl liknande material) i våra fritidsplagg... Härligt. Dessutom kommer plasten i plaggen från fossil olja.

Allt detta gör mig mycket tveksam till dagens utbud av jaktkläder. Hur bekväma och smarta de än må vara så är de i grunden direkt miljövidriga. Jag funderar mer och mer på att vid framtida klädinvesteringar satsa på vadmal, tweed och vegetabilgarvat läder (chromgarvat är billigare men extremt miljövidrigt). Allra helst producerat i Sverige eller någon annan stans i västvärlden där kraven på industrierna är högre än i Asien.

4 kommentarer:

  1. Själv har jag en jacka från pinewood med låtsas goretex och kängor med goretex. Är inte så förtjust i alla de här membranen. Tycker membranen gör kläderna för täta när man rör mycket på sig. Sen är det svårt att hitta utan membran också. Speciellt på kängfronten är det svårt att hitta utan någon form av membran tyvärr. Jackor är lite lättare att hitta men nästan alla jaktjackor har ju någon form av membran idag verkar det som iaf när man tittar i butikerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kängor, där har jag valt ett par klassiska Lundhag.... De har inga membran. Helt OK men hala på våta klippor (vilket är dumt när man jagar i havsmiljö).
      Annars är det som sagt vadmal/loden/läder som gäller.
      Här är ett par exempel på ställen där man kan hitta vadmal:
      http://www.edvardson.se/vadmalsklader/
      https://www.varusteleka.se/sv/group/sarma/1558

      Radera
  2. Svar
    1. Rätt och riktigt, en miss helt klart. Man får nog blunda för att det står pris till kund/rubrik och se den principella fördelningen. Antagligne stämmer inte siffrorna heller exakt men de visar sannolikt i vilket härad siffrorna ligger.

      Radera