Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 4 mars 2015

Dagens Juridik om dödsolyckan i höstas

Dagens Juridik refererar den tragiska händelsen från i höstas då en 42 årig man vådasköt en 27 åring till döds i samband med älgjakt. Dagens Juridiks referat lyder:

Jägaren sköt mot vad han trodde vara det ljusa partiet längst fram på ett älghuvud. Det visade sig att han träffat en 27-årig man från ett annat jaktlag. Nu döms jägaren för vållande till annans död - men brottet bedöms inte vara grovt.


En 27-årig man avled hösten 2014 efter att ha skottskadats i huvudet i samband med årets älgjaktspremiär.
Skottet hade avlossats av en 42-årig jägare i ett annat jaktlag och den tekniska utredningen visade att jägarna hade befunnit sig cirka 100 meter ifrån varandra. Enligt kriminaltekniker hade sikten varit dålig med små luckor här och var bland lövverket och träden.
42-åringen uppgav att han sett en rörelse och gått för att hitta en lucka där han kunde se vad han trodde var en älg. Den enda minnesbild han hade från skottögonblicket var att han uppfattat något som såg ut som det ljusare partiet längst fram på ett älghuvud.
Innan han sköt hade han försäkrat sig om att han hade ett bra kulfång att skjuta mot, men han hade inte haft någon tanke på att det kunde finnas jägare i det område han sköt mot.
42-åringen fälls i Skellefteå tingsrätt för vållande till annans död. Domstolen betonar att 42-åringen har befunnit sig mycket nära gränsen till ett annat jaktlags mark och att han dessutom vetat om att det andra jaktlaget skulle jaga samma dag.
”Tingsrätten menar att, särskilt som det var goda ljusförhållanden, avgjort är så att om X givit sig tid att noggrannare se i kikarsiktet vad han siktade på, skulle ha upptäckt att det inte var en älg.”
Genom att istället skjuta har 42-åringen gjort sig skyldig till oaktsamhet som resulterat i den andre mannens död.
42-åringen har dock enligt domstolen inte gjort sig skyldig till en så allvarlig försummelse att brottet ska anses vara grovt. Han döms nu till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.
Han ska också betala nästan 130 000 kronor i skadestånd till 27-åringens anhöriga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar