Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 14 februari 2015

Knivskola för jägare: slipa och bryna en kniv

En vass kniv är A och O för att den skall fungera som ett effektivt redskap. Grovt sett kan man dela in vården av knivens egg i fyra steg. Beroende på hur sliten eggen är så kan man i många fall hoppa över något eller några steg i början:

1/ Ta bort skador. Här arbetar man med en grov slipyta, tex ett grovt diamantbryne eller med en fil om det är en yxa man skärper upp. Man arbetar tills skadorna på eggen är borttagna. Det är viktigt att hela tiden hålla rätt vinkel. Använder man en maskin är en jigg närmast ett måste. Arbetar man för hand måste man vara noggrann.

2/ När skadorna är borta grovslipar man så att man får fram en råegg. Detta görs också med ett ganska grovt bryne.

3/ När man fått fram en råegg tar man bort den med ett finare bryne. När det är gjort kan man göra "nagelkollen" dvs man drar nageln försiktigt vinkelrätt mot eggen ser om den "biter fast". Om nageln bara glider så får man göra om arbetet.

4/ Finslipning. Vill man att knivens egg skall bli riktigt vass och spegelblank kan man gå vidare och finslipa den. Jag brukar använda en bit läder (tänk strigel) som jag limmat fast på en träbit. Det går att använda en tidning som ligger på ett bord. Rätt gjort så kan man spegla sig i eggen efter avslutat arbete. Detta steg är inte fullt nödvändigt i jaktliga sammanhang, men det är tillfredsställande att arbeta när kniven är så vass som den blir om finslipningen är rätt gjord.

Jag använder alla möjliga redskap när jag sköter om eggarna på mina knivar men det finns ett par som är väldigt lättanvända och bra, de kan jag rekommendera. Det är:
Fällkniven DC4, ett litet bryne i fickformat som har en grov sida med industridiamanter och en fin sida med syntetiska saffirer. Båda dessa material är så hårda att det går bra att skärpa upp även de hårdast härdade knivarna. Brynet kan användas till steg 1-3 i den ovan beskrivna arbetsgången, brynets grova sida är kraftig nog att arbeta ner även ganska kraftiga skador i knivseggen. Knivbutik har DC4 i sitt srtiment men i skrivandets stund har den inget lagersaldo, den kostar 269 kr.
Dianova Lapstone SS är ett litet metallbryne där sidorna är täckta med diamanter. Den ena sidan är grov och den andra finare. Man kan använda denna på ungefär samma sätt som DC4 men den är mindre och smidigare, den klarar inte att arbeta bort riktigt lika grova skador som DC4. Dianovas diamantbryne finns på Claes Ohlsson för 199 kr, det är väl investerade pengar.
EKA firesharp är ett mycket enkelt verktyg som man kan använda för att klara av steg två och tre i cheklistan ovan. Det är ett litet plastverktyg med snedställda slipmöjligheter, en grov och en fin. Jag har skrivit om den här. Firesharp, och liknande redskap, fungerar bra när man skall skärpa upp eggen på buköppnare, tex det svängda bladet på en Swingblade. En Firesharp kan tex beställas på knivbutik för 259 kr.

UNDVIK att använda en snabb slipmaskin, det är lätt att tro att det går snabbt och bra men få saker är så farliga för en kniv som slipmaskiner. Om du slipar en kniv och eggen börjar färgas blå har du förstört den. Skall mekaniska hjälpmedel användas måste det gå at ställa ner hastigheten. Att slipa en kniv är inget man gör i brådrasket! Vill man slipa en kniv maskinellt är tex en TORMEK att rekommendera. Det finns även mindre mekaniserade brynen med roterande keramiska stenar för användning i köket, de är ok men jag får tveklöst bättre resultat när jag använder min DC4 eller Dianova diamantbryne.

2 kommentarer:

  1. Hur gör du med knivens vinkel vid slipning? Slipar du mot eller från eggen? Cirklar eller rakt? Ena eller båda sidor? Tycker man hört många olika varianter under åren.. Sällan som jag får till det riktigt bra..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga!
      Jag brukar personligen slipa snett mot eggen. Börjar vid skaftet och frammåt mot spetsen samtidigt som brynet successivt arbetar mot eggen.
      När jag gick smidesutbildningen i Bäckedal, en utbildning med fokus på eggverktyg så tyckte den ena läraren att man skulle slipa mot den andre från, så det gäller nog att välja och nöta in en teknik. Det allra viktigaste är att man behåller samma vinkel hela tiden. Annars blir det inte så bra....

      Radera