Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 25 februari 2015

Inte jaktbrott, däremot stöld eller hatbrott

Från Gällivartrakten rapporteras om en relativt omfattande stöld, eller som samebyns ordförande säger, hatbrott. Det hela gäller en grupp renar som klubbats (!) ihäl och slaktats upp. Att de inte skjutits indikeras av blodets spridning samt att det inte observerts någon skottlossning. Å andra sidan kan man med ett relativt klenkalibrigt vapen tillsammans med ljuddämpare få väldigt tysta vapen. Och ljuddämparen behöver inte ens vara registrerad då de går att köpa licensfritt över disk i Norge....

Eftersom det inte var slaktmogna djur utan dräktiga vajjor, dvs livdjur, uppskattas värdet på dem till åtminstone 100.000 kr. Samebyns ordförande säger:
– För mig är det helt befängt. Människor som gör så mot djur måste ha en allvarlig störning, ingen empati för något levande överhuvudtaget. Man känner en vanmakt.
– Jag skulle nästan kalla det för hatbrott. De har gett sig på djuren för att de inte tycker om oss, säger Matti Berg.
Tydligen har samebyn utsats för en del trakaserier tidigare:
Samebyn har genom åren varit med om flera renstölder, avsiktliga skoterpåkörningar och liknande. Men att renarna tidigare har klubbats ihjäl har Matti Berg däremot aldrig hört talas om.
 Detta var ena sidan som fick komma till tals. Börjar man rota i det hela så kommer en massa andra åsikter att bubbla upp, det finns en konfliktyta mellan rennäringen och inte minst skogsbruket då renarnas vinterbete kan gå hårt åt plantor och ungskog. Oaktat detta är det inte på något vis OK att ha ihjäl andra människors djur...

1 kommentar:

  1. Överlappande äganderätter, skulle kosta bra många miljarder att bena ut det hyfsat frivilligt.

    SvaraRadera