Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 8 december 2014

Bildetik - jakt

Just nu pågår inom jägarsverige en tämligen intensiv diskussion kring hur jakten framställs i bild. Inte minst vilka bilder vi jägare väljer att sprida av jakt. En del tycker att det är en fjompig diskussion och att folk skall få visa vad de vill och att betraktarna skall inse att det är så det går till. Själv tror jag att ett okritiskt förhållningssätt till de egna bilderna kan slå tillbaka.

En intressant sak är att vi kan se samma diskussion i norge men här förs den på NRK och inte internt i jägarkåren. Jag vet inte vad som är bäst:
På en henger ligger en bjørn som er skutt og død. Bjørnen er tjora fast med ei løkke rundt halsen og bader i eget blod.
– Jeg skjønner at et bilde som dette vekker reaksjoner, sier Ole Mattis Lien, leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark.
Bjørnen ble skutt på lovlig vis under jakt i Holtålen i Sør-Trøndelag i 2007 og bildet, som ble publisert i nettavisa til Trønderbladet, er tatt av en avisfotograf.

Ikke greit med blod og gør

Bildet med den blodige bjørnen brukes av Norges- Jeger og Fiskerforbund i Hedmark som eksempel på bilder som ikke egner seg for publisering.
De kurser nå jegere i nettvett.
– Det blir stadig flere som legger ut bilder og videoer av jakt på internett. Bilder som for en jeger er helt ok, kan være støtende for andre, sier Lien.
Lien mener typiske nei- bilder er:
  • Bilder som viser mye blod.
  • Bilder der skuddsåret vises.
  • Bilder der en eller flere jegere er avbilda uten å ha sagt ja til publisering.
Bilden som diskuteras ser ut såhär (länkad från NRKs hemsida), jag förstår att den väckt reaktioner och jag tror inte den gynnar förståelsen för jakten och jägarna i allmänhet och björnjägare i synnerhet:
 Vidare, den norska motsvarigheten till Rovdjursföreningen:
 Foreningen Våre Rovdyr får stadig henvendelser fra folk som reagerer på det de mener er upassende jaktbilder og videoer på nett.
– Det er gjerne hånlige bilder, der man stikker kjepper i kjeften på dyret for å få det til å se fryktinngytende ut, Lennart Fløseth, som er styreleder i foreningen.
Han er ikke i tvil om at enkelte jaktbilder er med på å øke konfliktnivået i rovdyrdebatten.
– Derfor er det bra at Norges Jeger og Fiskerforbund oppfordrer jegere til å tenke seg om før de legger ut bilder på nett, sier han
 Samtidigt finns det problem med folks kunskap. I vår urbaniserade värld är kunskapen om hur jakt faktiskt går till och ser ut väldigt liten vilket gör att folk riskerar att misstolka det de ser:
– Mange vet for lite om hvordan jakta foregår, og jeg tror de ville sett litt annerledes på det om de visste hvordan vi jakter, sier Ås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar