Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 8 december 2014

Farligt hundfoder?

Läste ett referat i Aftonbladet härom dagen. Det var ett referat av aktuell forskning kring hundfoder. Såhär stod det:
Lägger du pengar på dyrt torrfoder till din hund, i tron om att du ger din älskling det allra bästa?
Glöm det.
Maten kan nämligen förkorta hundens liv med tre år.
Den belgiska undersökningen, som gjorts på 600 hundar, visar att torrfoder orsakar allergier och fetma hos människans bästa vän.
– Husdjur är, precis som människor, offer för skräpmat, säger djurakupunktören Gerard Lippert som ligger bakom undersökningen till nyhetsbyrån AFP.

Maten överhettas

Enligt undersökningen försvinner de viktiga näringsämnena under tillagningen.
– Torrfoder för hundar och katter överhettas under tillagningen vilket förstör vitaminer och annan grundläggande näring i maten. Vi känner inte till proteinkällan i maten. Och det är oftast för mycket genetiskt modifierade spannmål och väldigt lite grönsaker, säger han.

"Ska äta som vargarna"

I Frankrike, det europeiska land med flest hundägare, vittnar veterinären Laurence Colliard om hundarnas och katternas ökande hälsoproblem.
– Jag ser mer allergier, diarré, kräkningar, hudsjukdomar och fetma, speciellt hos katter på grund av det alltför höga energiinnehållet i industriellt producerad kattmat, säger han.
Enligt människorna bakom husdjursdieten BARF, biologisk lämplig raw food, ska våra husdjur äta rått kött, ben, organ, grönsaker precis som deras släktingar som lever i det vilda.
Detta måste innebära att näringsdeklarationen på förpackningarna är gjorda på rå mat innan den upphettats och torkats. De senaste åren har Testfakta gjort ett par tester av hundfoder. Varje gång har externa analysföretag utnyttjats, bland annat ett i Linköping och ett i Frankrike. Jag låter testerna stå i tabellform:

Att torrfoder orsakar fetma väl inte konstigare än att människor också blir feta om de inte anpassar intaget av kolhydrat/protein/fett till kroppens behov och den fysiska aktiv. Allergibiten vet jag inget om, kanske kan det vara så att allt fler går till veterinären och får sina hundar diagnostiserade nu än förr.
Mina hundar får en del torrfoder och en del färskfoder. I mitt fall rör det sig inte om köpt foder utan jag tar helt enkelt och hackar ner slaktbiprodukter till mat. Tänk lever, njurar, ister, talg, putsrester, strupe, tunga, hjärta, lungor, testiklar, juver etc. Samt självklart märgben.Vorstehn äter allt, tyskan är tämligen ointresserad av torrfodret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar