Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 21 oktober 2014

Vilt är klimatsmart mat!

Supermiljöbloggen hade igår en intressant bild på facebook. Först texten:
 Därefter grafen:
Detta innebär att vilt är "klimatsmartare" än såväl baljväxter som bröd, pasta och quorn. För oss som jagar aktivt och äter mycket vilt är detta såklart ingen nyhet. Men det hindrar inte att vi ständigt försöker göra saker och ting bättre. Själv klimatkompenserar jag alla mina jaktliga transporter. Detta tänkande ligger i linje med de resonemang som författarna till Supermiljöbloggen för i texten på själva bloggen. Där skriver de:
Ett ökat uttag av vilt skulle innebära större utsläpp. Kanske. Jag är nämligen inte helt övertygad om att grafen stämmer...

Frågan är nämligen om siffrorna ovan representerar det kött som tex svenska konsumenter äter, och då tänkter jag inte på jägare utan på konsumenter över lag. Som köper en fryst eller vacuummörad hjortstek på ICA kvantum. Eller kanske någon fryst renskav. Det köttet är i de många fall importerat. Till och med renskaven.

I nuläget kan vi konstatera att vi importerar viltkött till ett värde av ungefär 200 miljoner kr årligen, primärt från New Zeeland. Det mesta kommer då från uppfödningar och inte från vilt i det vilda. Problemet blir då, åter igen, att import av kött innebär export av miljöpåverkan.

Så, precis som för vilket kött som helst så blir det inte klimatsmart bara för att man käkar vilt. Man måste kika på varifrån det kommer och hur det fällts (eventuellt fötts upp) innan man kan slå sig för bröstet. Men generellt kan man säga att det kött den genomsnittliga svenske jägare bärgar i skog och mark är klimatsmart. Låt ingen få er att tro något annat. Om hjortfilén på krogen är det är dock en annan femma. Ripan jag åt på krogen härom sistens visade sig komma från Skottland....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar