Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 24 september 2014

Tänk på säkerheten för böfvelen!

De senaste dagarna har vi kunnat läsa i tidningarna om hur många jägare som skadas under älgjakten. Det är försäkringsbolaget IF som initierat nyheten med ett pressmeddelande som lyder:
Älgjakten är för många jägare höjdpunkten på året. Men det finns risker. Förra året skadades drygt 100 jägare så allvarligt att de fick försäkringsersättning. Hörselskador och hundbett är vanliga skador. Varje år skadas också ett antal jägare när de faller ur jakttorn.
Snart drar älgjakten igång även i södra Sverige. Älgjakten är för många jägare årets höjdpunkt, med möjlighet till både rekreation och umgänge. Men det är inte bara de vilda djuren som måste se upp. Omkring 100 jägare skadas så allvarligt under jakt varje år att de får skadeersättning från försäkringen. Det visar statistik från försäkringsbolaget If.
Exempel på vanliga skador:
  • Biten av jakthund
  • Hörselskada vid avlossat skott
  • Fall från jakttorn
  • Skär- och klämskador i fingrar
  • Frakturer i hand- eller fotleder
– Jakt innebär både hantering av vapen och fysiskt krävande jobb i hård terräng. Det är viktigt att man tänker sig för och är väl förberedd, säger Matts René, försäkringsspecialist på If.
Det finns nära 300 000 jägare i Sverige, varav sju procent är kvinnor. Omkring 270 000 av dessa jagar älg.
Förra året sköts 95 000 älgar i Sverige. Den svenska jägaren lägger i genomsnitt ner nio dagar på älgjakten varje år enligt Svenska Jägareförbundet.
En majoritet av jägarna är anslutna till Svenska Jägareförbundet som har omkring 155 000 medlemmar och försäkras av If.
Trots att andelen jägare som skadas är extremt liten jämfört med många andra aktiviteter så har nyheten nått ut och finns publicerad i stort sett i var och varannan mediakanal. SVT skriver under rubriken Många faror under älgjakten:
– Skär- eller klämskador samt frakturer är de vanligaste skadorna, säger Matts René vid försäkringsbolaget If.
- Man jagar ju mycket i obanad terräng och där finns mycket att trampa snett på.

Det händer även att jägare skadar sig vid fall från jakttorn.
– Jakttorn kan vara i olika skick. Vi har haft fall där människor gått igenom golvet tre meter upp i luften, säger René.
SVT har även pratat med Jägareförbundet:
Att skärskador är en av de vanligaste skadorna förvånar inte Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet.
– Man kanske inte är tillräckligt van att använda kniv, det är kanske är mörkt och man är trött, säger han.
Jag är inte heller förvånad över skärskadorna, det är inte alltid så lätt och är man lite ovan samtidigt som kniven är hal och det mesta är insmetat med blod kan man lätt skada sig själv eller någon annan. Men om vi backar tillbaka till problematiken med fallskador från jakttorn så händer det även att tornen saboterats. Jägareförbundet har därför gått ut med en uppmaning att kontrollera jakttornen innan ni klättrar upp i dem:
 – Risken finns att sabotören eller sabotörerna valt att försvaga jaktornen i syfte att skada jägarna som klättrar upp i dem. Vi vill därför uppmana alla jägare att kontrollera sina torn innan jakt, säger Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande Sven-Gunnar Sivertsson
Eventuella sabotage polisanmäls såklart. Andra saker som kan bli polissak är om man skjuter i fel läge. Skjuter utan att ha fullgott kulfång och olyckan råkar vara framme. Det kan hända fruktansvärda saker då, eller så kan det som i ett aktuellt fall i Torsby bara bli materiella skador, vilket är illa nog. Värmlands Folkblad skriver:
Mannen stod i köket då det small. Huset hade träffats av en svärm hagel, och mannen utsattes för livsfara. I dag hålls rättegången mot jägaren.
Händelsen utspelade sig en dag i november förra året. Mannen, som befann sig i köket, hörde två smällar. I förhör har han sagt att han förstod att det var gevärsskott, att vapnet måste ha avlossats nära huset och att han gick fram till fönstret utan att se något.
På eftermiddagen upptäckte han ett trasigt fönster, och då polis undersökte platsen konstaterade de att det handlade om hagel. Minst fem kulhagel hade träffat huset, och under utredningen kom polisen en jägare i 70-årsåldern på spåren. I förhör har mannen berättat att han omkring 70 till 80 meter från huset sköt ett råddjur. Mannen har sagt ”Det kan jag bara inte förstå, träffen var ju i råddjuret och jag sköt ju längs med huset”. Han har nekat till brott.
Mannen åtalades för framkallande av fara för annan. I åtalet menar åklagaren att jägaren varit grovt oaktsam och att han utsatt mannen i huset för livsfara alternativt fara för svår kroppsskada.
 Så, kära jägarvänner. Ta det lugnt i skogen. Se er för när ni rör er, kontrollera jakttornet innan ni klättrar upp och se för böfvelen till att bara avlossa säkra skott!

Jag utgår att jag inte behöver påminna om de tragiska dödsolyckorna i början av septemberpremiären på älg för att alla skall förstå allvaret i situationen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar