Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 24 september 2014

Fällknivar till jakt, en introduktion

I Sverige är det tämligen ovanligt att fällknivar används som primär jaktkniv. Många jägare som har med en fällkniv har den i reserv alternativt som korvkniv. Internationellt är situationen lite annorlunda, möter man en amerikansk jägare kan denne nästan lika gärna visa en fällkniv som en fastbladskniv om man frågar om vilken jaktkniv jägaren bär.

Vi har under senare år sett en skärpning  av såväl knivlagen som tillämpningen av den. Förra året dömdes en jägare till dagsböter för att han hade en kniv liggande synligt i bildörren. Polisen anger själva följande undantag från knivlagen  :
  • militär som till uniform bär kniv
  • hantverkare som arbetar med mattläggning och bär kniv
  • svampplockare som under vandring bär ändamålsenlig kniv
  • normalt bruk av fickkniv eller multiverktyg.
Det kan tolkas som att även jägare får bära kniv, men som fjolårets domslut ser ut finns det anledning att inte ta detta för givet . Bara detta är skäl nog att börja fundera på om man som jägare inte borde gå över från öppet buren kniv i bältet till dold kniv i jack- eller byxfickan. Skulle man bli påkommen eller ifrågasatt av polisen är man såklart tillbaka på ruta 1 och riskerar påföljd.

Som jag ser det så har fällknivar tre grundläggande problem om man skall använda dem till jakt:

Ergonomi, fällknivens ergonomi är en av de svaga punkterna i konstruktionen. Det krävs mycket för att en kniv som har rörliga delar skall bli lika bra ergonomiskt sett som en fastbladskniv. Inte minst är övergången mellan skaft och blad en känslig punkt. Hur den skall designas för att man skall få ett bra grepp och inte riskera att glida ut med fingret på bladet är klurigt. Hur väl utformad mekanismen, dvs hur lätt det är att fälla ut / ihop kniven är en annan svårighet.

Låsning, de enda fällknivar som jag tycker är lämpliga för jakt är sådana som har låsning. En fällkniv utan låsning kan om man hanterar den fel fällas ihop och orsaka skador på brukaren, vilket vi definitivt vill undvika. Det finns några vanliga låsningsvarianter (se bild, lånad från wikipedia ):
  • Boltlock, (tex EKA swingblade), en liten fjäderbelastad spärr som hanteras via en knapp, oftast placerad på knivens sida. En lösning som kan vara extremt svår att rengöra.
  • Lockback, en stabilare låsning än boltlock. Spärren/låsningen sitter på knivens rygg. Nackdelen med denna låsning är att knivbladet vilar i en skåra som bara kan rengöras från ett håll, denna mekanism är svårare att rengöra än linerlock och framelock.
  • Linerlock, en tunn stål- eller titanplåt innanför knivsedan fjädrar in och spärrar bladet i utfällt läge. Schaktet som knivbladet vilar i kan vara öppet vilket gör att denna lösning är enklare att rengöra än lockback och boltlockknivar. Den har dock ett svårrengjort skrymsle mellan låsningsplåten och knivsidan.
  • Framelock, här är det hela knivsidan som är tillverkad i fjädrande stål eller titan. Låsningen är extremt kraftfull och (för att vara en fällkniv) lätt att göra rent.
Hygien, detta är fällknivarnas svaga punkt. Samtliga knivar i denna översikt har öppen rygg vilket underlättar rengöringen enormt. Hur får man bort skit som samlas i knivens mekanism på ett bra sätt? Att spraya på ren ättika är ett sätt att lösa upp fett och blod inför diskning. Själv brukar jag låta knivarna ligga i blöt i rejält varmt vatten med en skvätt diskmedel (ibland häller jag kokande vatten över dem), innan jag handdiskar dem. Maskindiskning är naturligtvis effektivt men vi har inte diskmaskin i mitt hem.

Bladformen är viktig, här är tumregeln att knivar med smal spets generellt sett är svårare att använda till jakt än knivar med trubbig eller bred spets. Sedan finns det en annan väldigt viktig parameter när man väljer kniv i allmänhet och fällkniv i synnerhet och det är bladstålet. Att ha lite koll på bladstålet är bra för att man inte skall bli extremt besviken på den fällkniv man vill använda. En oproportionerligt stor andel av de lite billigare (upp till ca 400 kr) fällknivarna på marknaden är tillverkade i Kina av 440 stål. Här gäller det att vara alert, 440-stålet finns i några olika varianter varav 440C är ett helt OK stål medan de övriga lämnar en hel del att önska, ärligt talat så är faktiskt varken 440A eller 440B avsedda för knivar. Detta innebär att det säkraste är att undvika 440 stål om det inte är specificerat som 440C och kommer från en tillverkare med gott renommé. Det är den fälla som är lättast att falla i och samtidigt lättast att undvika. Därutöver finns det en mängd bra och mycket bra knivstål, men 440A och 440B skall undvikas som knivstål.
___________________________________
Jag kommer under hösten att successivt recensera så många fällknivar jag hinner med jag hoppas att ni kommer att finna dem intressanta. Jag har valt att lyfta fram knivar från renodlade knivtillverkare och har medvetet undvikit att testa ”nonameknivar” från importörer som i stort sett bara sätter sitt namn på en batch knivar importerade från Kina. Jag tycker att det är bättre att gynna de renodlade och seriösa knivtillverkarna.

Läs mer:
Jag har tidigare recenserat en fällkniv från Pohl Force samt varnat för en från M-Tech.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar