Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 20 augusti 2014

Jaktbrott och försäljning av viltkött

I morses skrev jag lite om jaktbrott. Ett av problemen vi har är organiserad tjuvjakt på matvilt. Oftast utförd från bil nattetid. Strålkastarljus, bösslampa eller nattsikte är vanligt förekommande. Oftast används klena kalibrar och/eller ljuddämpare för att inte avslöjas. Högvilt med 22LR kulor (alltså klass 4!) i nacke och skalle har hittats på flera platser i sörmland och skåne. Skallskott är det vanliga, då blir djuret kvar på plats. Blir det inte kvar så skiter tjuvjägarna oftast i det. Vilket tillsammans med slaktplatser är hur spåren uppdagas.

Men vart tar köttet vägen? Krogar har föreslagits, Blocket är en annan plats. Blocket är sin vana trogen mycket villiga att se mellan fingrarna i fråga om annonsers laglighet. Jag hittar när jag söker snabbt flera annonser för vildsvin, priserna ligger på 40-70 kr/kg. Jag har tidigare anmält sådana annonser till blocket eftersom man inte får sälja vildsvinskött vidare hur som helst. Blocket har aldrig reagerat utan annonserna har fått vara kvar.

Det som gäller för vildsvinskött är:
Kött från älg,hjort, rådjur och fågel får du som jägare sälja direkt till konsument, butik och restaurang i små mängder. För vildsvinskött gäller däremot andra regler eftersom det finns en viss risk för trikiner. Allt vildsvinskött som säljs måste ha passerat en vilthanteringsanläggning innan det säljs vidare. När jägaren eller någon i jaktlaget behåller vildsvinsköttet behöver djuret inte lämnas in till en vilthanteringsanläggning. Då räcker det att man själv postar ett trikintest till godkänt laboratorium.
Säljer man vildsvinsköttet till en vilthanteringsanläggning så får man såklart inte ut 40-70 kr per kg. Priserna är lägre. Ett annat exempel från en av alla nätets annonsplatser anger att man skall ringa/SMSa in en beställning så kontaktar säljaren den potentielle köparen när rätt djur fällts. Upplägget är svårt att bedöma, det vara ett lätt sätt för jägaren at slippa lägga ut nya annonser för varje nytt vilt som fällts. Men det kan lika gärna gälla en tjuvjägare som inte vet vad han kommer att stöta på under nästa tur....

Prisbilden när man scannar av de nätbaserade annonsplatserna ser ut ungefär såhär:
  • Vildsvin 40-70 kr/kg (ibland trikintestat ibland inte, oavsett så får man inte sälja vildsvin hur som helst)
  • Rådjur 60-70 kr/kg
  • Älg 60-80 kr/(kg (beroende på hel/del eller om det är vuxen/kalv)
  • Hjort 70-80 kr./ kg.
 Vi kan jämföra med priserna från några riktiga uppköpare för att förstå hur lukrativt det är att sälja själv. Först ut är skånska vilt:
Prisbilden ligger grovt sett som hos EMvilt:
När man jämför med priserna från annonsplatserna så inser man omedelbart hur lönande det är att sälja viltköttet vidare direkt till konsument. Låt oss för sakens skull göra ett litet räkneexperiment. Tänk att en tjuvjägare i viltrika marker nattetid kommer hem med 4 vilt på pickupens flak, ingen orimlighet alls i närheten av rätt gods. Det blir efter urtagning och flåning slaktkroppar som i tankeexperimentet utgörs av 2 rådjur á 15 kg, 1 dovhjort á 40 kg, 1 vildsvin á 60 kg. Två man klarar, om de inte har allt för långt att köra, detta på sammanlagt 8 timmar. Försäljningspriset blir, om vi tar priserna i annonserna totalt 7-8000 kr. Ingen dålig förtjänst för några timmars arbete en natt, antagligen avsevärt mycket riskfriare och mer lukrativ än att åka till en kyrka och riva ner kopparplåtdetaljer för att sälja till skroten. Kanske ungefär i samma vinstklass som att slanga diesel vilket sedan brukar säljas för 8-12 kr/liter på annons.


Det är en svår balansgång. Dels är det bra att sälja viltkött, det är ett fint kött av god kvalitet som dessutom är etiskt försvarbart. Samtidigt är det omöjligt för konsumenten att kontrollera att köttet inte kommer från tjuvskjutna djur...

Här hittar du reglerna kring vilka volymer viltkött du får sälja som privatperson. Det är alltså ganska stora volymer kött man helt lagligt får sälja som privatperson, men de sjunker drastiskt om man flår och styckar viltet först. Man får INTE sälja vildsvin till privatperson.
__________
Edit: jag har uppdaterat  och omformulerat inlägget den 21/8 för att inte enskilda jägare skall känna sig uthängda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar