Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 22 augusti 2014

Blandade jaktnyheter - Sverige och internationellt

Ingen har väl missat att björnjakten är i full gång i norra sverige. Jag utvecklar det inte för jag har inga ingångar i den, men såväl dagspress som jaktpress täcker det hela.

När vi fortfarande är kvar i norr så kan jag nämna att Björn Ferry säljer två jakträtter:
20-8-2014
Jag säljer två jakträtter á 3 000 kr, gäller all jakt.
Älgjakt bedrivs i vargfritt område tillsammans med Åskilje VVO. 400 kr i avgift tillkommer.
-5300 hektar
-11 vuxna, 11 kalvar
Jakt sker 6-14 september, 10-13 oktober, och alla helger.
Enskild jakt för småvilt, 200 kr i avgift.
Mvh
Björn Ferry
Lyfter vi blicken till andra sidan Atlanten så kan vi konstatera att delstaten Californien håller på att skärpa sin vapenlagstiftning. Det senaste förslaget, SB 53, är att det skall krävas någon form av licens eller annat tillstånd för att få köpa ammunition. Ammunition skall inte heller få säljas per postorder eller internet. Den amerikanska vapenlobbyn rasar såklart. Själv tycker jag att det känns ganska rimligt att det skall finnas någon kontroll över inköp av ammo och vapen. Egentligen så tycker jag att det skall krävas körkort för att man skall få köpa bil också, inte bara för att framföra bilen. 

Hoppar vi tillbaka över Atlanten men rör oss söder över så har nu Zambia hävt sitt jaktförbud. Zambia införde jaktförbudet i januari 2013 men har nu insett att det är bättre för de vilda djurens fortlevnad med en reglerad licensjakt än en helt oreglerad tjuvjakt. Därtill bidrar det till landets ekonomi. I dagsläget tillåter 21 afrikanska länder jakt, i många av dessa länder är viltstammarna välmående och jaktturismen bidrar aktivt till ländernas ekonomi.


Avslutningsvis vargjakt. Detta är ett sorgligt skött kapitel i Svensk politik och viltförvaltning. Det senaste vi fått höra är att EU, via miljökommissionär Janez Potočnik, underkänner delar av det senaste svenska viltförvaltningsbeslutet. Att länsstyrelserna fattar beslut vilka bara kan överklagas till naturvårdsverket strider enligt kommissionären mot Åhuskonventionen.

Jag kan inte annat än förundras över politikernas inkompetens rörande de stora rovdjuren. Hur svårt är det egentligen att:
1/ fundera ut hur man vill ha det.
2/ kontrollera hur man skall göra för att genomföra det utan att bryta mot EUs regler.
Men det är som vanligt bland svenska politiker, de bryr sig inte om lagen. De verkar tro att deras vision står över lagar och regler*, sedan blir de förnärmade när någon tjänsteman påpekar att lag si eller så inte är förenlig med visionen. Så förnärmade att de bildligt talat kör huvudet i den juridiska väggen genom att driva på sin vision trots tjänstemännens varningar. Det är en fråga om okunskap och beteendet är direkt oansvarigt. På gränsen till korkat.

Hur som helst. Alla större politiska partier vill i alla fall ha mer vargjakt. Detta framgår av SVTs valbarometer:

_____________________
*Ja har personlig erfarenhet av detta i samband med att landstingspolitiker ville förändra min arbetsplats... Det har skapat en 5 år lång soppa av dålig arbetsmiljö, stress och avslag i juridiska instanser. Nu verkar dock politikerna ha insett att vägen är oframkomlig och väljer att ta det snack med tjänstemän och jurister som borde gjorts innan det hela drog igång. Det är faktiskt en soppa värdig slöseriombudsmannen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar