Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 15 maj 2014

Rovdjursförenigens raljanta björnjaktsyttrande

Svenska Rovdjursföreningen motsätter sig föga förvånande Natuurvårdsverkets förslag att tillåta åteljakt på björn. Rovdjursföreningen skriver i ett pressmeddelande:
Högre kompetens och etik hos jägarna är ett säkrare sätt att skydda björnar mot skadeskjutning än att återinföra åteljakt, alltså jakt genom utläggning av kött. Åteljakt riskerar i stället att öka björnens lidande eftersom fler oerfarna jägare kan lockas att delta i en björnjakt som underlättas av åtel. Det skriver Svenska Rovdjursföreningen i ett yttrande.

Åteljakt, som innebär att man lockar fram djur genom att lägga ut kött eller annan föda, förbjöds 2002 men nu föreslår Naturvårdsverket att den ska bli tillåten igen.
Svenska Rovdjursföreningen är mycket kritisk till förslaget av flera skäl. Dels finns det inget behov av en mer effektiv björnjakt eftersom tilldelningen fylls väl som det är idag och dels finns det ingenting som pekar på att åteljakt skulle innebära färre skadeskjutningar. Om man vill minska björnens lidande under jakten bör det i stället ställas höga krav på utbildning och etik hos björnjägarna.
Om björnjakten blir enklare riskerar den också att bli mer kommersiell och därmed locka fler oerfarna jägare på bekostnad av de lokala björnjägarna. Åteljakten kan bana väg för kameraövervakning som i sin tur kan öka den illegala jakten. Risken är också att åteljakt leder till att förföljelsejakten med hund ökar.
Naturvårdsverket föreslår också utökad jakttid, både tidigare i augusti och på våren. Svenska Rovdjursföreningen motsätter sig detta, bland annat för att för att vårjakten skulle inträffa mitt under björnens parningstid och att det inte finns behov av en utökad jakt.
Svenska Rovdjursföreningen kritiserar också Naturvårdsverket, som har
det övergripande ansvaret för viltförvaltningen, för att dialogen bara förts med jägarkåren och inte med några andra berörda intressenter. Underlaget är därför undermåligt och redovisar bara uppgivna fördelar men inga potentiella nackdelar med åteljakt.
Hela det 14 sidor långa yttrandet finns att läsa HÄR.
För några år sedan genomgick jag Jägareförbundets björnjaktsutbildning. Inte för att jag tror att jag kommer att få chansen att jaga björn inom överskådlig tid utan för att jag var nyfiken på detta stora rovdjur. Jag måste säga att jag tycker att det var en gedigen utbildning. Jag känner att jag efter den vet avsevärt mycket mer om björn än de allra flesta jag känner, såväl jägare som naturmänniskor (inklusive medlemmar i Rovdjursföreningen för jag känner sådana också). Med den utbildningen och kunskapen i ryggen samt vetskapen att man på de flesta håll kräver ett aktuellt björnpass för att vara med så tycker jag att Rovdjursföreningen kompetenskrav är lite löjligt. Nästan lika löjligt som förslaget att hålla renarna hägnade under kalvningen. Ett krav som är i princip omöjligt att genomföra på ett rationellt och kostnadseffektivt sätt vilket Rovdjursföreningen är väl medvetna om, men det ingår i deras allmänna antisamiska målsättning.

Hur som helst. Har ni tid så läs igenom Rovdjursföreningens yttrande och inte bara pressmeddelandet. Det är nämligen belysande för hur  de ser på jakt. Man väljer att kritisera punkt för punkt men ser inte att man genom detta faktiskt hamnar i ett cirkelresonemang. Som exempel kan vi använda slutsats 2 och 3:

 Åteljakt behövs inte för det går ju rätt bra med jakten ändå. Så läser i alla fall jag det som de skriver. Jämför med slutsats 3:
 I slutsats 2 anges att det är ganska bra som det är, dvs drevjakt är OK. Men här leder åtlar till ökad "förföljelsejakt" vilket inte är bra...

2 kommentarer:

  1. Jakt på rovdjuren blir helt godkänt den dag då dessa djur närmar sig Uppland och Sörmland....
    Innan dess så får folk på andra delar av landet klara sig så gott det går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I viss mån har du nog helt rätt Thomas. Lodjursstammen i Uppland är iofs väldigt tät, åtminstone väster om E4-an. Men det är väl oftfarande för få mellan uppsala och stockholm för att folk skall märka dem i praktiken genom uppätna tamkatter etc....

      Radera