Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 22 maj 2014

Hiskerlig förtjänst - billiga kinaprodukter på svenska nätbutiker

Att importera billigt från Kina och sälja dyrt i Sverige är antagligen en lukrativ marknad. I många fall fullt laglig så länge det inte rör sig om helt uppenbara kopior. Krydda produkten med många fagra ord så säljer man säkert några exemplar till. Jag tänkte nu lyfta fram ett exempel på detta, jag har kunnat välja bland många nätbutiker (och för den delen tradera/blocket försäljare också). Jag valde dock jaktkikaren Raptor 8x30 som säljs på Jaktkit som exempel.
 Kikaren beskrivs såhär:

Jaktkikare Raptor 8x30 HD II är en kompromisslös handkikare av högsta klass. Den utgör vår referenskikare eftersom den har den skarpaste bild och bästa ljustransmission vi sett, oberoende av pris.

- Jaktkikare Raptor 8x30 HD II är kikaren som lyckades urskilja svåra orrar där till och med Swarovski EL SWAROVISION gick bet under Jaktkits toppfågeljakt 2012/2013. -

 Detta är anledningen till varför så många jägare väljer jaktkikare Raptor 8X30 HD II:

  • Kikaren är utrustade med okulärfokus liksom de flesta professionella och militära kikare (individuellt fokus för varje öga) vilket ger en väsentligt bättre, robustare och mer precis fokus än kikare med central fokus (ett reglage i mitten)
  • Kikaren är utrustad med högdensitet BaK 4 prisman av ypperlig kvalitet
  • Samtliga linser har förstklassig flerlagers antireflexbehandling (coating) utförd med modernaste teknik
  • Den totala linsbestyckningen och konstruktionen har optimerats för att ge maximal bildskärpa och ljustransmission
  • Förstklassig inpassning och kollimering
Sammantaget bidrar detta till att ge Handkikare Raptor 8x30 HD II 15-25% bättre bildskärpa och minskade ljustransmissionsförluster jämfört med vanliga kikare.
Förstod ni?  Det gjorde inte jag, många fagra ord som egentligen inte innehåller något. Vad är t.ex. en "vanlig kikare"? Är det min gamla militära Zeiss? Min Kowa 10x40? Eller är det en från biltema för 299 kr? Det jag däremot förstår är att avansen på kikarna är mycket god. Bortåt 1000 kr per kikare när man jämför med vad de kostar (784 kr ink frakt, dagens valutakurs) på AliExpress, för ni känner väl igen den:
Sedan kan man fundera över bakgrundsbilden som Jaktkit har till sin kikare:
Den känner man ju igen även om Jaktkit gjort den lite suddig (och jag råkade beskära den lite annorlunda):
Mitt råd till den som är sugen på en jaktkikare Raptor är att beställa den direkt från AliExpress och spara en tusing på det. För visst är det så att man tror på att en kikare för 1695 kr 784 kr är bättre än en Swarovision för 16-20.000 kr bara för att en svensk säljare/importör påstår det? Eller så beställer man en kikare av känt märke någon annan stans ifrån, t.ex. en Nikon från XXL eller varför inte en Vortex Raptor 8,5x32 från Astro Sweden ifall man nu föll för namnet raptor...
Men den som är riktigt intresserad av att hitta rätt kikare för jakten skall såklart läsa vad fågelskådarna tycker och utgå från deras rekommendationer vad gäller handkikare (här kan man börja kika).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar