Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 11 mars 2014

Sanningen är relativ för polisens expert Peter Thorsell

Rikspolisstyrelsen har insett att det just nu blåser hårda vindar kring lagförslaget kring skärpt vapenlagstiftning (kritik t.ex. här), ett lagförslag som snart kommer som proposition. Såhär ser tidsplanen ut:
När man märker att det inte verkar landa där man tänkt sig får man anlägga moteld. Alltså skickas polisens expert Peter Thorsell fram för att gjuta olja på vågorna och ro lagförslaget i hamn. Eftersom vi på senare tid sett mycket kritk mot polisen hantering av vapenlicenser är det såklart det som blir hans perspektiv. Allt blir bättre med ny vapenlag. Inte mist för sportskyttet:
– Det kommer att bli bättre, tror jag. Man ser ju bland annat över rutinerna för när man får utfärda föreningsintyg, att de bara kan utfärdas av föreningar som är anslutna till en godkänd huvudorganisation. Man överväger också att ge Rikspolisstyrelsen en större möjlighet att reglera hur det här ska gå till.
Det man nu gör är att glänta på en lite obehaglig dörr. Polisen kan utifrån sina kriterier välja bort de organisationer osm man ogillar, så vill man inte ha IPSC-skytte så är det fullt möjligt för RPS att se till att dessa inte blir godkända/auktoriserade.

Självklart menar man från utredningens sida att kritikerna har läst utredningen på fel sätt och misstolkat den. Om man nu har skrivit en utredning som går att misstolka så tänder det i sig stora varningslampan, åtminstone för mig. För då kommer det att bli fritt fram att misstolka den även åt andra hållet, att skärpa tillämpningen mer än vad som avses. Å andra sidan gör polisen detta i ett par län redan nu, Västra Götaland och Västerbotten för att nämna ett par.

Avslutningsvis kan man fundera på vad Peter Thorsell menar när han säger:
– Det finns ingen ambition att ytterligare minska de som ska få ha vapen. Utan har  man ett seriöst intresse av att bedriva jakt eller målskytte då ska man få hålla på med det naturligtvis
Vilket rimmar illa med det utredaren, rektorn på polishögskolan Doris Högme Rydheim, sa på presskonferensen när utredningen presenterades:
Vi tar död på en sport. Men vi tycker inte att det behöver göras i morgon. De har ju licenser på fem år nu. Och vi tycker att låt det här få lite längre övergångstid, kanske fem års övergångstid för att byta intresse, hitta en ny sportgren. Men vi tar död på den sporten.
Hon talar alltså i termer av att "döda" en sport med ordaval som i sig är osmakliga, och hon nämnde specifikt k-pist skyttet. Att IPSC-rifle också avlivas i bara farten nämner hon inte. Om det är vad Thorsell avser med att inte ytterligare minska de som skall få ha vapen så vet jag inte på vilken planet han lever.

Nej. Jag får nog, trots att jag rent politiskt står långt ifrån Timbro, hålla med om slutsatsen i den rapport de publicerade i fjor: Ta ifrån polisen vapenlicenshanteringen.

Och som avslutning. Ta det Peter Thorsell säger med en stor nypa salt. Han har tidigare klargjort att han är emot allt civilt vapenägande i Sverige (jag återkommer kring detta senare under dagen).

Tillägg 15.00: Erik Lakomaa har pratat med Ander Ljung på Jakt & Jägare om detta. Läs HÄR

6 kommentarer:

 1. Snart är det Peter Thorsell som över en kafferast bestämmer vilka förbund som är godkända...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi hoppas att de har gott kaffe på RPS så han hålls på gott humör.

   Radera
 2. "– Det finns ingen ambition att ytterligare minska de som ska få ha vapen. Utan har man ett seriöst intresse av att bedriva jakt eller målskytte då ska man få hålla på med det naturligtvis"

  Enkelt. Det blir ju RPS som bestämmer vad som är seriöst.
  Ipsc, Cas, div fria reglementen kan säga adjö om RPS får bestämma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att göra det enkelt för sig...

   Radera
 3. Intressant. Peter Thorsell har sagt till mig per telefon att det är för enkelt att få licens på vapen i Sverige. Han ifrågasatte till och med kompositstockar på vanliga repetrar/älgstudsare. Han är emot allt civilt vapenägande och jämförde svenska vapenägare med Breivik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att du spelade in det samtalet.

   Radera