Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 10 mars 2014

När jag tar över världen...

...skall jag bestämma att alla nya IT-system som införs skall utgå ifrån användarnas behov och krav.

Inget annat. 

Hade man på Polisen tänkt så när man införde sina olika IT-system så hade det kanske fungerat nu. Istället så fimpas ett system som sammanräknat kostat polisen ca 300 miljoner (!) som varit igång i typ ett år. Ett annat system, baserat på samma plattform, trodde man skulle underlätta för vapenlicenshantering. Tji fick man. Det verkar riktigt dåligt om man skall tro Computer Sweden:
Strax efter att Polisen beslutat lägga ner det kritiserade systemet Pust kommer nu larmrapporter om ännu ett system.
Det handlar om vapenärendesystemet Pär, som precis som utredningsstödet Pust bygger på Oracles plattform Siebel. Redan för en månad sedan larmade Jönköpingspolisens tillståndssektion i ett så kallat tillbudsärende om problem med systemet och nu följer fler efter.

Det är Polismyndigheten i Norrbotten som lämnat in en arbetsmiljöanmälan riktad mot Pär.

"Pär innebär att tiden för att handlägga ärenden väsentligt försämrats. Systemet uppfyller inte de krav som vi som handläggare har rätt att ställa. Funktionerna på vissa ärendegrupper fungerar inte, går ej att lita på. Handläggarna i vapengruppen har sömnsvårigheter, ont i magen för att gå till arbetet. Systemet är oöverskådligt varför besvär i nacke och axlar uppstått", skriver Norrbottenspolisens vapengrupp i ett tillbudsärende.

Enligt anmälaren har handläggningstiden ökat från 3-4 veckor till 3 månader efter att Pär införts.
Gör om.
Gör rätt.
Det blir bättre för alla!

5 kommentarer:

 1. Det riktigt märkliga var att man utvecklade ett bra system utgående från användarnas behov och krav och sedan drabbades chefer av hjärnblödning eller mutor och bestämde att det fungerande systemet skulle läggas ner och implementeras om i Siebel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så man saknar ord. Men det finns mycket i samhället som jag förundras och skräms över just nu. Inte minst när det kommer till offentlig upphandling av tjänster och varor (dit väl detta får föras). Sitter själv i en sektor som håller på med sådant och det 4 mkr anbud jag blev klar med och lämnade in i fredags var av den klassiska varianten "sila mygg och svälja kameler". Petimeternoggranhet på de små kostnaderna och fria tyglar på de stora... Ibland funderar man på vad man sysslar med egentligen.

   Radera
 2. Hur Pust gick från succé till fiasko:

  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.547944/haveriet-inifran--sa-gick-pust-fran-succ%C3%A9-till-fiasko

  SvaraRadera
 3. Se till att man inte får micra fiskrätter i lunchrummet också (när du tar över världen alltså)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det så. Med ett undantag. JAG får såklart fortsätta mikra precis vad jag vill.
   Sedan får man inte tina frusen mat i mikron på jobbet. Det bestraffas med kastration.

   Radera