Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 20 februari 2014

Så lätt att misstolka när man vill

Ni såg väl säkert rubrikerna för ett tag sedan:

Från ganska rimliga:
Vill skjuta alla småälgar!
via
Små älgkalvar skall skjutas!
Och
Skjut alla älgkalvar!

Till
Vill skjuta hela kalvgenerationen!

Den sista rubriken är såklart Jakt & Jägare som verkar sätta en ära i att hacka på det större förbundet.Den första rubriken var för övrit först helt annorlunda, från början satte man rubriken "Varning för (små) älgar", men jag kan tänka mig att en klåfingrig redaktion snitsade till rubriken och gjorde den mer säljande.

Det hela handlar om ett uttalande jaktvårdskonsulent Elias Turesson gjort i en intervju med Smålandsposten, han ansåg att de sista veckorna på älgjakten borde utnyttjas ordentligt så att alla tilldelade älgkalvar faktiskt fälls:
Anledningen är att de normalt sett lätta älgkalvarna i Kronobergs län blivit ännu lättare. Vikterna har sjunkit oroande mycket, runt tio procent.
– Tjurkalvarna vägde i snitt 57,5 kilo (slaktvikt) – mot 63,5 säsongen innan, säger Elias Turesson.
Han tolkar det som ett resultat av fjolårets dubbla extremväder. Vintern blev osedvanlig lång och kall, inklusive april. Och efter midsommar följde en mäktig och torr värmebölja.
Helt logiskt. Alla som pysslar med djur vet att små honor generellt sett får småvuxen avkomma. Att därför låta en generation småvuxna älgar gå upp till avel och bli en del av kapitalet blir kontraproduktivt. De flesta älgjägare vill ha upp slaktvikten på de djur som fälls och då är ett sätt att rikta jakten mot små individer, åter ur ursprungsintervjun:
– Väger en kalv lite, så kommer den att väga lite som fjoling - och som vuxen.
Det får konsekvenser direkt. Exempelvis kommer den kviga, som varit liten som kalv, att sannolikt skjuta på reproduktion. Det tycks finnas en viktig gräns vid runt 130 kilo (räknat i slaktvikt).
Vad värre är, om en stor del av fjolårskalvarna är små, riskerar småväxtheten att byggas in i stammen.
Sedan kom det som fastnade och spreds:
På Smålänningen fråga om inte jägarna borde ha ägnat sig åt intensivt kalvskytte svarar han:
– Ja, egentligen borde man skjuta ut den generationen.

Detta har fått Jägareförbundet centralt att gå ut med en dementi:
– Så har jag naturligtvis inte sagt. Det var vid nyår jag gav en rekommendation till avslutningen av säsongen. Då menade jag att avskjutningen bör vara hög på kalv och då främst de som är väldigt små. Vi vill inte ha in dessa i älgstammen framöver, säger Elias Turesson.
 Av egen erfarenhet vet jag hur lätt det blir missförstånd när man har med journalister att göra. Därför har jag i min kontakt med journalister, oavsett om de kommer från landsortspress, lokalradion, TV eller vetenskapsradion satt i system att kräva att få läsa, se eller lyssna igenom det hela innan det går ut. De flesta journalister tycker att det är bra, de vill ju göra rätt men i brådrasket smyger det sig ofta in fel och missförstånd. Felen har nu snarare ökat än minskat med anledning av att nyheter pga internet skall ut så makalöst snabbt så de sällan hinner få en seriös redaktionell behandling.

1 kommentar:

  1. :-) Känner ju Elias. BLir väl lite frågor om detta imorgon kväll då han är inbjuden till vårt årsmöte på skjutbanan.
    Vi fick ut det av honom till älgskötselområdena men bara att prio de små om vi såg dem

    SvaraRadera