Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 28 januari 2014

Förtalsanmälan av bloggare

Just nu kan man i de olika jakttidningarnas nätupplagor läsa att en person bosatt i mellansverige (Eskilstunatrakten?) utreds för förtal. H*n har skrivit kränkande saker om de Härjedalingar som sedan ett par år utreds för förberedelse till illegal jakt på varg. Svensk Jakt respektive Jakt & Jägare skriver lite kort om det hela och konstaterar att det hela anmälts respektive utredning pågår. Jaktjournalen går dock lite längre, jag citerar:
- Det var strax efter gripandet av de fem männen som bloggaren skrev om dem och det är nu bråttom att slutföra utredningen och låta åklagaren Maria Edström bestämma om hon ska väcka åtal mot bloggaren, säger Card. [utredande polis]

Card berättar också att han kommer att ha utredningen färdigställd inom någon/några veckor. Att det är bråttom beror på att preskribtionstiden snart går ut.

Göran Card kan inte uttala sig om bloggaren kan få fängelsestraff, det är en sak för tingsrätten att avgöra.
Han utesluter inte att de fem männen, om bloggaren döms, kan komma att få ekonomiskt skadestånd.
Men det är inte så vanligt att folk döms för förtal på nätet. Men visst händer det. Men frågan är nog snarast i vilket sammanhang förtalet yttrats. Om det yttrats i ett omodererat kommentarsfält kan det faktiskt finnas ett kryphål som gör det lagligt. Tidningen Journalisten diskuterade detta strax före jul med anledning av en hovrättsdom:
Enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (den så kallade BBS-lagen), är den som tillhandahåller tjänsten (en blogginnehavare till exempel) skyldig att ta bort kommentarer som uppenbart utgör uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott eller olaga våldsskildring. BBS-lagen omfattar dock inte förtal, varför bloggaren inte är skyldig att göra någonting åt kommentarer som utgör förtal.
Det tycker jag är att öppna upp en pandoras ask. Nätet är redan i behov av sanering snarare än legalisering av vad folk tillåter sig skriva om andra människor. Om inte annat så visar härvan kring P-T-P detta, ni minns den hatiska vargvärnarsiten som la upp påstådda varghatare (och jägare) med namn och adress samt manade till att sabotera jakttorn mm. Trots åtskilliga, minst ett 40-tal, polisanmälningar lyckades man inte (?) fastställa identiteten bakom de som drev siten. Det gick inte heller att plocka ner den då den var belägen utomlands, vill minnas att det var Panama som nämndes och dit når inte svensk polis. Att det fanns väl grundade misstankar kring vilket värmländskt par som låg bakom det hela hjälpte inte. 

Hur som helst. Det skall bli intressant att följa utvecklingen. Om utredningen läggs ned, vilket jag väl skulle tro. Eller om den går till doms, vilket vore bra. Det skulle förhoppningsvis höja nivån i vargdebatten en smula.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar