Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 27 januari 2014

En känsla av igenkänning...

Igår kom Jägareförbundets slutreplik på den lite animerade debatten om en framtida ökning av tjuvjakten. Härom veckan varnade Jägareförbundets företrädare för att den nu inslagna juridikcirkusen inom vargförvalningen sannolikt kommer att medföra en ökad illegal jakt på varg. SNF, WWF och Rovdjursföreningen anklagade omedelbart Jägareförbundet för att uppmana till tjuvjakt.

Igår kom Jägareförbundets slutreplik:
Det är ett märkligt resonemang WWF, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen för när de beskyller Svenska Jägareförbundet för att hota med illegal jakt. Innehållet i vår debattartikel, som publicerades på DN-debatt i söndags, var inget hot. Det var ett rop på hjälp, skriver Björn Sprängare och Bo Sköld i Svenska Jägareförbundet.
En inledande formulering fångade mitt intresse:
Det vore befängt att tro att IOGT-NTO skulle uppmana till rattfylleri om man varnar för riskerna med alkoholförsäljning på bensinstationer. Lika befängt är det att Svenska Jägareförbundet på något sätt skulle uppmana till illegal jakt när man i själva verket varnar för den.
Den låter som något jag sett förut. Ja till och med skrivit ;-)
Tänk er att Anonyma Alkoholister gick ut med en varning om att det finns risk att rattfylleriet ökar om man tillåter alkoholförsäljning på dygnetrunt öppna mackar. Hade Ananyma Alkoholister då anklagats för att uppmana till rattfylleri?

Tänk er att NTF, när de noterade att en landsväg byggts ut till 4-filig motorväg men fortfarande hade hastighetsbegränsning till 70 km/h, varnade för att mängden hastighetsöverträdelser skull öka. Skulle NTF då anklagas för att uppmana till fortkörning?
 Jag vet inte om Jägareförbundets ledning följer min blogg och hämtat inspiration härifrån, men lite roligt tycker jag i alla fall att det är. Formuleringarna är lite för lika för att det skall vara en slump...

Hur som helst. Det är ett bra svar som Jägareförbundets ledning levererat. Jag citerar ett par delar:
Svenska Jägareförbundet har konsekvent under många år arbetat för att hitta lösningar i denna fråga [rovdjursfrågan]. Det har varit svårt. Det är ju inte vi som stoppat alla försök till kompromisser, överklagat jaktbeslut till olika rättsliga instanser eller anmält vargjakten till EU-kommissionen – det har dessa tre organisationer [SNF, WWF & Rovdjursföreningen] gjort. Oviljan att finna kompromisser och få igång en förvaltning av vargstammen skapar desperation och vanmakt hos de drabbade. Agerandet i sig är logiskt, en bevarandeorganisation behöver en hotad symbolart att "rädda". Men, vargen är inte längre hotad.
Sista meningen är viktig. Kikar man på internationell hotstatus har vargen "least concern" dvs samma som älg och brunråtta. Och i Sverige har vargen gynnsam bevarandestatus. Även om de tre klagande föreningarna vägrar erkänna detta.

Tillägg: För övrigt har såväl Jägarnas Riksförbund som LRF, Fåravelsförbundet, Samernas Riksförbund mfl hållit en fårvansvärt låg profil i rovdjursfrågan. Visst fick Jägarnas Riksförbund Mikael Karlsson att outa sig som en anti-demokrat men så mycket mer tycker jag inte man sett av dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar