Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 24 januari 2014

Därför ifrågasätts inte SNF och WWF

Jag tror att fler än jag förundras över hur mycket uppmärksamhet SNF, WWF mfl får i media. Nästan varje gång de går ut med ett pressmeddelande slås det upp stort, de har en fenomenal genomslagskraft. Inte minst har vi märkt det i vargdebatten. Det som är ganska frustrerande är att framför allt SNFs ordförande Mikael Karlsson kan vara ytterst ovarsam med sanningen utan att han ifrågasätts av journalisterna. Dessa äter i de flesta fall ur hans hand.

Jag tror att en stor del av förklaring är att journalisterna identifierar sig med bevarandeorganisationerna. Hur skall man annars tolka SVT medarbetarnas partisympatier?
Om 65% av SVT medarbetarna sympatiserar med de typ 15% av riksdagsmännen som röstade mot rovdjurspropositionen så säger det sig självt att medias bevakning av frågan riskerar att bli en aning... Tendetiös?

Gunnar Glöersen har några läsvaräda texter som diskuterar liknande problematik (här, här och här).

7 kommentarer:

 1. Detta har du haft uppe tidigare, och som fd TV-journalist i Värmland så håller jag med vad det gäller riksmedia, dvs Rapport och Aktuellt. Men på regional nivå så är det inte samma sak. Dessvärre så ser inte storstadsborna ex Värmlandsnytt utan får till livs det som storstads-TV producerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gånger reportagen kommer med i landet runt (för det finns väl fortfarande, jag vet inte för jag har inte haft tv på 10 år) så får det väl spridning.

   Sedan är framför allt SNFs Mikael Karlsson extremt slipad, han vet bättre än de allra flesta hur han skall hantera media för att få ut sitt budskap så effektivt som möjligt. En blandning av sanningar och (halv)lögner kryddad med ett par aptitliga beten är mer än de flesta journalister och medborgare förmår/gitter genomskåda.

   Radera
  2. Vill minnas att du svarade något liknande förra gången också.

   Men det kändes viktigt att lyfta fram igen. Min bloggkollega Cornucopia? brukar roa sig med kartbilder över hur journalister från olika media sprider sig geografiskt postnummermässigt... Riksmedia bor i bostadsrätt på södermalm kan man väl i princip summera det hela med.
   http://cornucopia.cornubot.se/2012/06/journalistkartan-sammanfattning.html

   Radera
 2. Hav förtröstan! Det är nya tider på gång, gammelmedia har stora problem eftersom man inte behöver titta på SVT eller läsa tidningen för att få reda på saker och ting. I dagens läge kan vem som helst göra sin röst hörd genom de sociala medier som finns genom Internet, nu är det inte bara storstadspressens krönikörer som får sprida sina tankar. Än så länge har dessa ett stort övertag, men snart kommer deras makt att tillhöra det förgångna, det Kalle Pettersson i Säffle skriver kan få lika stor genomslagskraft som det Mikael Karlsson i SNF skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt. Och denna blogg kan ses på precis det viset. Kanske är det faktiskt så att den läses på precis det viset, åtminstone om man utgår ifrån vilka inlägg som är populärast! (se mina funderingar kring populäraste inlägg på bloggen, publicerat 25/1)

   Radera
 3. Dessvärre är det väl så att de allra flesta redan har sin uppfattning och bara söker information som bekräftar och förstärker deras uppfattning. Blir nog samma sak i de sociala medierna, man tar bara till sig det som passar. Har lite sådana problem med en vargkramarkamrat som bor i vildmarken på Lidingö :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det helt klart. Och när man befinner sig i ett par grupper på FB eller i ett par forum som ligger i linje med vad man tycker så förstärks en åsikt ytterligare. Nätet är bra för att öka polariseringen...

   Radera