Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 9 december 2013

Vilken nivå siktar du på?

När man är aktiv på sociala forum så är det bra att försöka hålla en viss nivå på det man skriver. Jag blev nyss varse en bra illustration på detta:
Ser du inte vad det står så klicka på bilden.

Principen är att ju högre upp i pyramiden ju högre krav ställs på argumentationen. Ungefär mitt i finns nivån "contradiction" dvs bara säga emot utan att komma med några argument. Det tycker jag personligen är en för låg nivå att ligga på. Jag har släppt och avregistrerat mig från forum och FB-grupper där jag märker att jag glider nedåt "contradictionnivån" eller att den allmänna attityden (och moderatorerna) tillåter att folk håller sig under den nivån. Jag tycker personligen att det bryter mot den netiquett jag vill skall tillämpas. Alternativ.nu är ett bra exempel på detta. När jag var aktiv där märkte jag efter ett tag att jag tillät mig sjunka till allt lägre nivåer i pyramiden till följd av att jag lät mig provoceras. Många där har en närmast religiös övertygelse om att just deras sätt är det enda rätta. Samtidigt är flera av dessa personer oerhört kunniga, men av olika skäl bland annat hur modereringen tillämpas, så tillåter de sig att skita i att förklara eller argumentera sin ståndpunkt utan går direkt på skällsord. I några fall har det till och med spillt över på den verkliga världen genom att olika forummedlemmar sett till att djurskyddsinspektörerna besökt andra medlemmar. Så det forumet har jag lämnat på obestämd framtid, trots dess stora kunskapspotential. Tendensen finns på robsoft också men är inte lika accentuerad där. Där det finns ett par grupper med "skolgårdsmobbare" som trycker till alla som sticker upp med lite avvikande åsikter. På robsoft är jag fortfarande reggad, men jag håller en låg profil, läser en eller ett par gånger i veckan och skriver nästan aldrig.

Pyramiden som illustrerar resonemanget är som sagt inte min idé utan en bild jag lånat från en annan blogg. Just den blogpost där bilden förekommer är i sig intressant, den innehåller en lång och välargumenterad förklaring till varför bloggägaren valt att lämna FB-gruppen "Ja! Till varg" trots att bloggägaren är för en kraftig ökning av vargstammen i Sverige. Att det gällde just "Ja! Till varg" är kanske inte så konstigt, det är en grupp som håller en väldig låg nivå i sin argumentation. Stämningen där är, som jag tidigare skrivit om, närmast sekteristisk och admin tål inte avvikande uppfattningar. Uppenbarligen ligger lögnen nära till hands när man inte förmår prestera logiska argument.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar