Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 8 december 2013

Ekot - vart är de på väg?

Jan Henriksson, den tidigare redaktören på Svensk Jakt, har skrivit en intressant och oroande reflektion över en av våra mest uppskattade nyhetskällor - ekot.

Henrikssons poäng är att allt för många indicier idag tycker på att Ekot tar ställning i fråga om rovdjursförvaltningen. Ekots rapportering har sedan ett tag tillbaka varit tämligen vinklad och när sakfel påpekas så väljer man medvetet att inte rätta felen. Man säger "att båda sidor fått komma till tals".

Henriksson lyfter fram tre aktuella och mycket tydliga exempel:
  1. Vargfällorna i Värmland, Ekot slog upp detta stort men tystnade när det visade sig vara rävfällor där bara den ena hade ett mindre formellt fel.
  2. Artdatabankens uppgift att lo-stammen 1995 uppgick till 1700 djur istället för de tidigare angivna 700 djuren. Men här ligger det en väldigt intressant historia bakom de nu uppenbarligen uppblåsta uppgifterna. En historia Ekot varit synnerligen tyst om.
  3. I torsdags, när rovdjurspropositionen skulle debatteras gick ekot ut med uppgiften att majoriteten av de får som dödas inte dödas av varg utan av hund. En beskrivning av sanningen som t.ex. viltskadecenter vände sig kraftigt emot. Men ekot har inte gett motargumenten luft.
Detta är tre nyliga exempel. Går man lite bakåt i tiden så finner man säkert fler. Kanske skulle det vara intressant att låta Medierna granska det hela. De tvingar i alla fall fram svar, vilket inte Jakt&Jägares Mikael Moilanen lyckades med när han frågade Ekot om rapporteringen kring artdartabankens uppgifter. Medierna beskriver sig själva såhär:
Programmet skildrar och granskar det som sker i medierna i vid bemärkelse, allt från tv-trender till hotad yttrandefrihet och nya medier på nätet. Det bygger på aktuella händelser och består av raka reportage samt intervjuer som tar lyssnaren bakom kulisserna på medieredaktionerna.
 Personligen tycker jag att Medierna brukar vara en höjdpunkt i radioveckan. Kanske minns ni att de granskade dokumentären "Vargkriget" för ett par år sedan. Den hittar ni här:
Uppmärksammad vargfilm kritiseras
SvT-dokumentären ”Vargkriget” väckte debatt i veckan. I programmet får man höra och se anonymiserade varghatare som i organiserad form bedriver illegal jakt på varg. Den bedrivs både med gevär, gift och fällor. Från jägarhåll kommer kritik och jaktexperter talar om att filmen är ”bluff” och ”fejk”. Journalisterna bakom dokumentären försvarar sig och anklagar bland annat Jägarförbundet för att ligga bakom en smutskastningskampanj. Vad handlar den här striden om? Vi åker till Värmland och talar med polis, och med skeptiska journalister och jägare. Och till SvT för att höra vad redaktionen bakom dokumentären - SvT:s Dokument inifrån - har på fötterna.
Vilken dag som helst så skall jag se om jag inte kan skriva något om debatten kring rovdjurspropositionen samt seminariet Sveriges Vildnad. Men då får jag ha lite ordentlig datortid först, det har jag inte haft på ett par dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar