Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 21 november 2013

EUs förmyndarattityd avseende Sveriges vargar fortsätter

Intervju med en representant för EUs miljökomission visar tydligt att EU ämnar fortsätta agera överförmyndare avseende den svenska rovdjursförvaltningen. Lyssna på intervjun här.

Såhär refererar Ekots journalist intervjun:
Under hösten har Sverige fört samtal med kommissionen som också har granskat den svenska regeringens förslag till rovdjurspolitik. Regeringen försöker få Bryssel att acceptera licensjakt på varg, med argumentet att det redan finns tillräckligt många vargar för att stammen ska vara långsiktigt hållbar.
Men hittills har kommissionen gjort en annan bedömning.
– Det vi båda är överens om är att vargen inte har uppnått gynnsam bevarandestatus. Det är i alla fall vad vi har varit överens om hittills. Vi får titta vidare på följderna av den svenska lagen, säger Joe Hennon.
Han säger alltså att det man faktiskt har varit överens om är att den svenska vargstammen inte är tillräckligt stor för att vara långsiktigt hållbar.
Tidigare i höstas presenterade den svenska regeringen sin rovdjursproposition där man slår fast att det räcker med mellan 170 och 270 vargar. Eftersom Sverige redan har cirka 400 vargar skulle man därmed kunna tillåta jakt när som helst.
Men enligt Joe Hennon skulle en sådan licensjakt sannolikt vara ett brott mot EUs lagar, eftersom det redan pågår en process om detta.
– Ja, sannolikt är det det, eftersom vi är inne i en process för att utreda om Sverige bryter mot lagen. Licensjakt är inget sätt att lösa problemet, säger han.
Forskare har kommit till helt olika slutsatser om hur stor vargstammen behöver vara för att kunna överleva på sikt. Och flera miljöorganisationer reagerade kraftigt mot regeringens förslag till  rovdjurspolitik tidigare i höstas. Ändå var miljöminister Lena Eks budskap glasklart.
– EU-kommissionen har åtta väldigt tydliga riktlinjer för när gynnsam bevarandestatus är uppnådd. Vi uppfyller samtliga de åtta kraven, med råge. Därmed anser också regeringen att vi har gynnsam bevarandestatus för samtliga våra fem rovdjur, säger hon.
Men Joe Hennon konstaterar att det är ministerns åsikt och ingenting annat. Han säger att det är få medlemsländer som själva anser att de bryter mot lagen.
– Om du säger till en medlemsstat "du bryter mot lagen", så är det mycket ovanligt att de håller med. De svarar sannolikt "nej, det gör vi inte", säger Joe Hennon.
Kommissionen har läst det svenska förslaget till rovdjurspolitik och flera möten har hållits, både i Sverige och i Bryssel. Inom kort kommer kommissionen att besluta om den svenska vargfrågan ska avgöras i EU-domstolen.
 Jag tycker att detta är tröttsamt. Det är väldigt många jaktslag vi utkämpar med EU just nu:
  • Rovdjurs-, eller egentligen varg-, förvaltning.
  • Jakt på säl och skarv.
  • Bly i ammunition.
  • Inskränkningar i möjligheten till legalt vapeninnehav.
Samtliga dessa har jag i större eller mindre utsträckning diskuterat på bloggen tidigare.

Hur som helst, vargfrågan kan man lätt lösa genom att tillåta att närgångna vargar skjuts på enskilds initiativ, t.ex. inom detaljplanerat område, tomtmark eller på gårdar. Då får man bort de vargar som ingen direkt uppskattar.

1 kommentar:

  1. Detta är bara symbolfrågor i den stora frågan om Sveriges vara som självständigt eller EUs råvarukoloni. Till slut är motståndet nednött, med våra egna pengar.

    SvaraRadera