Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 21 november 2013

Syns inte - finns inte. Om kinakopiors dolda fel

Eller: Skit är skit om än i gyllene dosor!

Lika bra att säga det en gång för alla. Köp inte kopierat skräp, köp originalet!

Varför?

Jo. Kopian ser nästan ut som originalet. På utsidan. Givetvis kan man se att den är lite mindre arbetad, men det är först innuti varan som man ser var man verkligen sparat in pengar på kopian.

Låt oss ta exemplet Fällkniven F1. När man studerar skillnaderna mellan original och kopia inser man att det inte är mycket som stämmer. Och bara för att en F1 kostar 10 dollar/st från Kina istället för sisådär 1300 kr, eller en A1 för 45 dollar istället för 2500 kr så skall man inte tro att man gjort ett klipp.

Jag har från en läsare fått in bilder som avslöjar mycket om de kinakopierade knivarnas kvalitet. Det påstås att knivarna är tillverkade i ett homogent stycke stål (det påstår för övrigt Jaktkit också,  de som jämfört Jaktkits Knv1 med en F1 original och en F1 kinakopia anser att KNV1 är en kinakopierad F1 märkt Knv1). Homogent stycke, det betyder just homogent. Det betyder att det skall vara samma stålbit som löper hela vägen. Men när min läsare skalade av handtaget från en kinakopierad F1 fick han sig en chock. Och jag förstår honom, se bara på bilderna:Det man ser på bilderna är en dålig svetsfog. Kniven är alltså tvådelad. Bladet består av ett ordinärt kinesiskt knivstål, någon 440 variant skulle jag tro. Skaftet består av ett betydligt billigare material. Man har alltså tagit ett billigt knivstål och svetsat på ett ännu billigare skaftstål bara för att spara pengar och maximera vinsten på en produkt som inklusive frakt till sverige kostar 10 dollar......

Men det värsta av allt är att svetsningen placerats precis där kniven utsätts för störst krafter. När jag lärde mig knivsmide fick jag noga inpräntat i mig att tången måste gå minst 2/3 in i skaftet för att vara så stark som möjligt. Visst kan man för att spara material om man t.ex. har ett damaskerat bladstål svetsa på en tånge, men det är fortfarande så att skarven, svetsfogen, skall placeras minst en tum in i skaftet för att man inte skall försvaga kniven mer än nödvändigt. Detta gör att man blir inte så lite nyfiken på hur Knv1 ser ut om man skalar av handtaget. Är det samma fusk där eller har Jaktkit faktiskt lyckats få hem knivar som är tagna ur ett stycke? Att de skulle vara smidda i ordets rätta betydelse tror jag inte en sekund på, det är bilförsäljarsvadan som slagit till.

Summa sumarum: om du överväger att köpa en kinakopia på en finkniv så skall du tänka om. Skit är skit om än i gyllene dosor! Köp då hellre en kniv av känt märke i original. Har du inte råd med en top of the line kniv för dryga 1000 kr, så tag det näst bästa. Tag t.ex. en Mora 2000, den är bra och dessutom tillverkad i Sverige. Tag inte en nonamekniv av okänd kvalitet oavsett om den kostar 100 kr eller 750 kr, tag inte heller en kinakopia på en känd kniv. 

Nu skall man inte dissa nya företag som försöker slå sig in på marknaden rakt av bara för att de köper sina produkter från Kina, men man skall vara sunt skeptisk. Och när man har med sådana företag att göra så är det de som har bevisbördan. Kan de inte bevisa att deras specifikationer stämmer (japanska specialstål som helt plötsligt blir 440 stål för att ta ett exempel helt ur luften) så lägg dina surt förvärvda pengar någon annan stans. På en produkt som går att lita på!

3 kommentarer:

 1. Köpte en ganska billig avfångningskniv i väntan på en beställd handgjord.

  Hittade en dovhjort som trasslat in sig och tyvärr under natten även strypts i en nedlagd hästhage, för att ta bort den så skulle stängslet skäras av, tog den billiga kniven och högg av repet med eltråd i då gick kniven av som porslin, klart sämre än vilken morakniv som helst som jag slagit med hammare på för att dela på det mesta i mina dagar. Är det billigt så är det sämre än skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra exempel, tack för det.
   Låt mig gissa, det var en SOG kopia:
   http://lipoptena.blogspot.se/2013/11/lika-som-bar-men-kopior-anda.html

   Radera
 2. Kikade på en kopia härom dagen. När man kikade nära så såg man faktiskt småsprickor i materialet alldeles där bladet övergick i tånge. De anades på sidan men där eggen tog slut syntes de tydligt, halvannan mm lång. Med största sannolikhet den svetsfog som syntes så bra när kniven klätts av sitt skaft på bilderna ovan.

  SvaraRadera