Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 4 juni 2013

Varg i Lettland - bra reportage från SVT Gävledala

SVT Gävledala har gjort en reportageserie om varg i Lettland. Skillnaderna mot hur det är i sverige är slående, och efter att ha sett inslagen  kan man inte komma och påstå att man på ett lätt sätt kan leva sida vid sida med varg utan att jaga dem.
De vargtäta länen i Sverige - Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län - har ungefär lika många vargar som det finns i Lettland i dagsläget. Men den stora skillnaden är att det i Lettland bor dubbelt så många människor som i det geografiskt större vargområdet i Sverige. Det innebär att problemen ofta blir större.Genom jakten har vargens närvaro avdramatiserats och acceptansen är betydligt större än i Sverige:

Större acceptans för vargen

Att jakten på varg är helt fri under nio och en halv månad på året tycks ändå ha lett till en större acceptans för vargen. Det finns inte så mycket information i tidningarna om vargar. Bara när vargarna räknas eller om det skett något angrepp mot tamdjur men det är långt ifrån varje vecka det står något om vargar.

Minimerad risk för tjuvjakt

Den fria vargjakten innebär också att man minimerat risken för tjuvjakt. Det är dessutom stränga straff för att skjuta en varg under spärrtiden som pågår nu från april till mitten av juli. För den som ertappas är i princip jägarkarriären över. Man får böter, vapnet konfiskeras och man får aldrig ha vapenlicens igen.
Något att fundera över...

2 kommentarer:

 1. Hur skiljer sig jaktkulturerna åt i övrigt mellan Sverige och Lettland? Jag tycker att många vargar skjuts på kort tid under licensjakterna i Sverige. Minns en kommentar som Wilderäng gjorde om hur svårt det skulle vara att skjuta en varg ( fritt ur minnet; hitta djuret, på egen jaktmark,tillräckligt nära, djuret står still tillräckligt länge, kulfång osv) men det visade sig i verkligheten vara problem som de svenska jägarna löste på mer eller mindre justa sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaderna mellan svensk och lettisk jakttradition och -etik har jag faktiskt ingen aning om. Möjligen kan man tänka sig att den lettiska knappt finns då forna sovjetunionen hade förbud mot kulvapen med räfflad pipa för privatpersoner....

   Vad gäller jakt på varg i sverige så har den ännu inte funnit sina former. Ge den ett par år så kommer den att sätta sig och vi kommer att landa i en situation där vi funnit vad som fungerar i Svenska förhållanden. Som det varit hittills så har situationen varit så hårt skruvad att psykologin nog har ställt till med en del och fått folk att skjuta i lägen de aldrig skulle skjutit i om de inte varit psykiskt stressade.

   Men vargjakt är svårt. Det är ett "intelligent" (inte rätt ord men det är beskrivande) rovdjur.

   Radera