Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 3 juni 2013

Vapenamnestin, resultat....

...eller ja egentligen finns det inte några översiktliga resultat ännu men tendensen utifrån vad jag skummat fram via google är att det var en lyckad amnesti. Vad gäller tidigare amnestier kan man på wikipedia läsa:
Under tre månader 1993 rådde vapenamnesti i Sverige, varvid 17 000 oregistrerade skjutvapen och 15 ton ammunition lämnades in till polisen. På förslag från riksdagens justitieutskott genomfördes ytterligare en vapenamnesti mellan 1 mars och 31 maj 2007. Den gången med ett resultat av nästan 14 000 oregistrerade vapen och vapendelar, samt 14 ton ammunition
Mitt intryck är som sagt att man i år kommer att slå 2007 års amnesti. Intressant är att åtskilliga polismyndigheter ute i länen rapporterar om att det är ovanligt många handeldvapen (pistoler/revolvrar) som lämnats in. Några exempel:
 • Västra götaland: 1500 vapen, 30% handeldvapen, 2 ton ammo.
 • Sörmland: 450 vapen, 30% handeldvapen, 0,4 ton ammo.
 • Kronoberg, 350 vapen, 25% handeldvapen, 1,1 ton ammo.
 • Gävleborg, 611 vapen.
 • Södermanland: 481 vapen varav 140 pistoler
 • Stockholm: drygt 1900 vapen (varav "en stor andel enhandsvapen, en hel del automatvapen, några pennpistoler, skjutkäppar och gamla K-pistar"), 1,5 ton ammunition.
 • Skåne, över 1000 vapen varav ca 20% revolvrar och 20% pistoler! 4 kg (!) ammo (de måste väl ändå mena ton eller har de tappat bort ett par nollor?)
Kanske beror de höga inlämningssiffrorna, inte minst vad gäller handeldvapen, på att vi står inför en skärpt vapenlagstiftning. Är det hotet från den som fått folk att skiljas från sina illegala vapen?

Hur som helst så har man via amnestin (min uppskattning) fått in  3-5000 handeldvapen (pistoler/revolvrar). Givetvis kommer en del från dödsbon, men siffran kan jämföras med att det 2008 beslagtogs TOTALT 1200 vapen i sverige. 2011 var siffran ca 2400. Vapenamnestier med jämna mellanrum rensar alltså upp ganska bra i fråga om illegala vapen. Men problemet kvarstår. Insmugglingen av vapen måste stoppas, där är källan. Å andra sidan är det såklart bra att befintliga vapen försvinner, och till det är återkommande vapenamnestier bra!

Läs mer om vapensmuggling och vapenbeslag.

Tillägg 4/6: hmm, undra just hur måna av vapnen i de beslag som går in i statistiken varje år som är beslag från personer som t.ex. förlorar sina jaktvapen pga rattfylla eller liknande. Det intressanta är ju beslag av "busets" vapen, inte beslag av icke-våldsamma medborgares vapen.

2 kommentarer:

 1. Det skulle också vara intressant att få reda på hur många av de inlämnade vapnen som är licensfria (tex äldre svartkrutare, luftgevär, harpungevär mm) och hur många vapen som är brukbara, dvs inte sönderrostat skrot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. funderar på att kolla med en kompis som jobbar på länskrim om han kan hjälpa mig att få ut en lista över vapnen, åtminstone dem från västra götaland

   Radera