Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 24 maj 2013

Vad händer i naturen? Varför dör djuren i Blekinge?

Läser krigsrubriker i DN, Massdöden har spridit sig. Intressant att det tar sådan tid för nyheter att nå fram ibland. Vi har i jägarpressen sedan ett bra tag kunnat läsa om de döda och döende älgarna i Blekinge. Men nu är det ju så att älgar faktiskt kan dö av såväl ålderdom och sjukdom och inte bara av jägarnas kulor utan att det i sig är något konstigt. Att det i fjor rapporterats in ett 80 tal fallälgar mot tidigare års snitt på lite drygt 30 är förvisso lite mysko. Men hur unikt är det? Vi kan ju se fluktuationer av olika slag i alla djurpopulationer.
Nu har länsstyrelsen i Blekinge skrivit till regeringen i frågan, de anser att det behövs åtgärder för att ta reda på orsakerna till detta. Ja förutom att den gemensamma nämnaren är vitaminbrist, närmare bestämt brist på Tiamin (vitamin B1). På Wikipedia beskrivs tiamin såhär:
Tiamin eller vitamin B1 är ett koenzym som spelar en viktig roll vid metabolism av kolhydrater och är viktigt för normal funktion av hjärnan och centrala nervsystemet. Tiamin reglerar också hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd, verkar svagt vattendrivande, förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan, reglerar magsäckens saltsyreproduktion och främjar tarmens peristaltik. Vidare har tiamin inflytande på lever och bukspottkörtel.
Uppenbarligen kan det vara lite jobbigt om man får brist på denna vitamin.
Men vad beror det hela på?
Varför sker detta i Blekinge?
Märks det bland tamdjursbesättningar också?
Och som sagt, är det unikt eller en "vanlig" naturlig fluktuation?

Jag förstår att man kontaktar regeringen och ber om hjälp:

Fortfarande%20fr%C3%A5getecken%20kring%20den%20stora%20%C3%A4lgd%C3%B6den

2 kommentarer:

  1. http://www.miljomagasinet.se/insant/130426-Aldoden-ett-miljoproblem.html


    SvaraRadera
  2. Kom att tänka på en sak, detta kanske påverkar människorna i området i det långa loppet också? Läste något om svavelföroreningar som gör att tiaminet inte tas upp, även om det är rikligt i kosten.

    SvaraRadera