Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 3 mars 2013

Tillhör du de två procenten?

En artikel i Jaktjournalen lyder såhär:
Stockholm (JJ) Från och med den 1 mars är det förbjudet att låta hunden springa lös i naturen. Lagen är till för att skydda vilda djur som får ungar under denna period. Samtidigt anser nästan var fjärde hundägare att hundar ska få springa fritt i skogen och var tionde anser att de bör få vara lösa överallt, enligt en undersökning från Sveland Djurförsäkringar.

Snart är våren här och det innebär att många vilda djur får ungar. Mellan den 1 mars och 20 augusti är det därför förbjudet att låta hunden springa fritt på platser där det kan finnas vilt. Enligt lagen ska ägaren ha extra god uppsikt över sitt djur under denna period. I praktiken innebär det koppeltvång för många hundar under en lång tid framöver.

– Få hundar klarar av att vara utan koppel i naturen. Om det dyker upp en kanin några meter framför är det svårt även för hundar som annars lyder att motstå frestelsen att jaga den, säger Memea Mohlin, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar samt författare till flera böcker om hunduppfostran.

Sveland Djurförsäkringar har frågat hundägare var de anser att det är okej med icke-kopplade hundar. Nästan hälften (41 procent) anser att hundar bör få gå utan koppel på egen mark, och nästan lika många 35 procent i inhägnat område. Ungefär var fjärde (24 procent) vill låta hundar vara icke-kopplade i skogen, och nästan var tionde (9 procent) tycker att hundar inte behöver vara kopplade någonstans. Endast två procent av hundägarna anser att hundar bör vara kopplade överallt.

– Många vill låta hunden vara lös för att den upplever obehag av att gå i koppel. Men med några enkla tips kan promenaden bli trevligare för både hund och ägare. Det viktigaste är att inte dra i kopplet, då kommer hunden att känna sig hetsad och bjuda på ännu större motstånd, tipsar Memea Mohlin
Ja vilken typ är du? Tillhör du den ytterlighet som låter hunden gå helt fritt efter eget huvud (som  en gubbe här i grannskapet) eller tillhör du den andra ytterligheten som alltid har hunden kopplad?

Själv har jag generellt sett Missan kopplad. Vi bor vid en landsväg och jag litar inte på att jag har sådan pli på terriern att jag skulle få stopp på henne om fan flyger i henne. Det är vid jakt hon får gå lös, men då är det arbete.

1 kommentar:

  1. Min uppfattning (som mycket väl kan vara aningens fördomsfull) är att jägare överlag är de som har har bäst koll på vilka regler som gäller och vad hunden faktiskt är kapabel till. Jag har träffat lite för många sällskapshundägare som är ganska aningslösa när det kommer till vad deras snuttegull kan ställa till med. Jag har förklarat ett antal gånger att man kan bli åtalad för jaktbrott om man låter hunden gå lös eller lägger blodspår på mark där man inte har jakträtt. Själv stryker jag bara kopplet när det är jakt.

    SvaraRadera